Belföld

Hende Csaba Brüsszelben is luxusszállodában lakott

A honvédelmi miniszter 2001-ben és 2012-ben három alkalommal is rendkívül magas szállásköltséget számolt el brüsszeli útjai során.

Hende Csaba párizsi luxusútja után most három igencsak drága brüsszeli tartózkodást fedezett fel a Blikk. A miniszter valalmennyi esetben az uniós védelmi tárcák vezetőinek találkozójára utazott. “Az egyik alkalommal 121 ezer, a másik alkalommal 118 ezer forintba kerül egy főnek a szállás egy éjszakára. A harmadik alkalommal 219 ezer forint volt a szállásköltség, de a minisztérium adataiból nem derül ki világosan, hogy fejenként vagy két főre” – írja a lap. 

Nem lehet pontosan tudni, kik voltak a delegációk tagjai Hendén kívül az utazások során. A Honvédelmi Minisztérium ugyanis honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árulta el. Annyit lehet tudni, hogy Siklósi László védelempolitikai helyettes államtitkár tagja volt a delegációnak, őt is csak azért közölték, mert állami vezetőnek számít. Minden útra azonban hárman mentek, de hogy ki volt a harmadik, az honvédelmi titok.

“A kiküldött nem vezető kormánytisztviselő nyilván nem magánszemélyként vesz részt a delegációban, hanem a közigazgatási szervezet törvényes működési rendjében jár el mint előkészítő, konzultáló és tanácsadói feladatokat ellátó személy. E feladatát csak úgy tudja ellátni, ha illetéktelen külső befolyástól mentesen dolgozik, vagyis a neve nem kerül nyilvánosságra” – indokolta a “titkosítást” a Blikknek a honvédelmi tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik