Belföld

Budapesti metrófelújítás: beintett riválisainak a CAF

A spanyol cég átnyálazta a szerelvényfelújításra beérkezett konkurens pályázatokat, majd panaszt tett a fővárosnál.

Háború tört ki a hármas metró szerelvényfelújítására pályázó cégek közt – értesült az Index. Az egyik induló, a spanyol CAF jogi eljárást indított a 60 milliárdos megrendelés három másik pályázója ellen, azt kezdeményezték a fővárosnál, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a francia Alstom, az észt Skinest és a cseh Škoda jelentkezését.

A CAF jogászai átnyálazták a riválisok által benyújtott pályázatokat és több hiányosságot is találtak, melyek szerintük ellentmondanak a kiírásnak. Az Alstom egyik képviselőjének például nincs rendben az aláírási joga és nem találtak olyan francia hatóságot sem, amely igazolta volna, hogy eleget tettek járadékfizetési kötelezettségeiknek.

A Škodánál főleg a referenciák igazolását vitatták, de itt sincs rendben a részvételhez elengedhetetlenül fontos adóigazolás. A legjobban az észt céget támadták be: baj lehet a referenciákkal, az ukrán gyártó céghez fűződő tulajdonosi kapcsolattal és a képviseleti joggal is.

Az orosz Metrovagonmas ellen a CAF nem nyújtott be kifogást, pedig a cég elszipkázta előlük a magyar partnert, a Dunakeszi Járműgyártót, ahol most is dolgozik a spanyol cég: itt készülnek az új CAF villamosok az 1-es és 3-as budapesti villamosvonalra.

A Škoda arról tájékoztatta az Indexet, hogy a cég összes referenciája és adóigazolása érvényes és szabályos, az Alstom pedig azt írta, hogy folyamatban lévő pályázatot az elbírálási szakaszban nem akarnak kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik