Belföld

Varga nyomott áron vehette a budai luxuslakást

varga-mihaly(430x286).jpg (varga mihály)
varga-mihaly(430x286).jpg (varga mihály)

Nagyjából 70-80 millió forint lehet az értéke annak a lakásnak, amihez a gazdasági tárca vezetője családi segítséggel piaci ár alatt jutott – írja a Népszabadság.

Varga Mihály nem árulta el, hogy pontosan mennyit fizettek a Pasa Parkban megvett lakásért, de azt elmondta, hogy az ingatlan vételára a piaci átlagár alatt volt, miután az akkori tulajdonos a 33 lakás értékesítését egyszerre kezdte meg jelentős kedvezménnyel.

A Népszabadság szerint a Vargáékéval megegyező méretű lakást 81,5 millió forintért, azaz négyzetméterenként 600 ezer forintért kínálták eladásra.

Mint azt korábban az Átlátszó alapján megírtuk, a nemzetgazdasági miniszter 2009 óta él családjával a budai Pasa Park exkluzív lakóparkban, ahol Rogán Antal lakása is található. Lakásukat a papírok szerint közösen vette Varga, a felesége, az édesanyja és az apósa. A legnagyobb tulajdoni hányad, 55,6 százalék a feleség nevére került, a miniszter tulajdonrésze 22,2, a két szülőé pedig 11,1-11,1 százalék volt. 2011-ben a szülők gyermekeiknek ajándékozták tulajdonrészeiket. Így most a lakás egyharmada Vargáé, kétharmada pedig feleségéé.

Tavaly Varga már magyarázkodni kényszerült a lakás miatt: a vagyonnyilatkozatból ugyanis kifelejtette az ingatlanhoz tartozó parkolóhelyet és egy tárolóhelyiséget.

Kérdés, hogy hogyan volt lehetséges, hogy a vegyész végzettségű, háromgyermekes családanyának több pénz állt rendelkezésére, mint a prominens politikusnak. A vagyonnyilatkozatok alapján Varga nem fizethette felesége tulajdonrészét.
Varga szerint az ingatlanvásárláshoz nem volt elég pénzük, így saját erejüket két forrásból egészítették ki. Egyrészt hitelt vettek fel, a lakáson jelenleg is banki jelzálog van kb. 8,4 millió forint értékben. Ezenkívül a szülők kölcsönöztek megtakarításaikból, ezt részben azóta visszafizették, részben családon belüli megállapodással rendezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik