Belföld

Simicskának még lehet “atombombája” Orbán ellen

Simicska-Lajos(210x140).jpg (Simicska Lajos)
Simicska-Lajos(210x140).jpg (Simicska Lajos)

A vállalkozónak több esélye van a kormányfő megbuktatására, mint az ellenzéknek. Török Gábor szerint a Fidesz irányvesztett, de a kormányfőnek párton belül nincs kihívója.

A Fideszen belüli hatalmi harc nem Orbán Viktor ellen, hanem éppen a kormányfő kegyeiért folyik. A miniszterelnök pozícióját belülről nem fenyegeti senki, onnan őt nem lehet megbuktatni, kihívója pedig az ellenzéki oldalon nincs. Ami van, az a Fidesz. Minden róla szól, valódi ellenfél híján most a kormánypárt magával foglalkozik, és hibát hibára halmoz – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a politikai elemző.

Szerinte a Fidesz most irányvesztett, az új “keményen dolgozó emberek” kommunikációs panel nem építhető fel olyan történetté, ahogy a korábbiak. Ugyanakkor a Fideszen belüli konstrukciónak nagy versenyelőnye, hogy nem az első számú pozícióért folyik a harc, ami Gyurcsány Ferenc helyzetéhez képest nagy különbség. A külső támadások, kritikák fő célpontja sem a kormányfő, sokkal inkább “Rogán Antal, Lázár János vagy más közszereplőik”.

Ez megadja a lehetőséget a miniszterelnöknek, hogy legyen egy B-terve. “Ha úgy érzi, hogy elkoptak az említett szereplők, még tud sort cserélni.”  A Fideszen belüli hatalmi küzdelem nem Orbán Viktor ellen, hanem a kormányfő kegyeinek elnyeréséért, a második helyért folyik. Orbán és Simicska az elmúlt idők legsikeresebb vállalkozását építette fel, 2014-ig ők ketten mozgatták a tág értelemben vett kormányzást.

Abban lehet vita, hogy Simicska első vagy második embere volt a rendszernek. Abban már nem, hogy „nagyon belül volt”, de immár a Fidesz ellenében fogalmazza meg céljait, és a párt sokkal nehezebb helyzetben van. Simicska Lajos sokkal messzebb mehet el, sokkal kevésbé sebezhető, mint Orbán Viktor vagy a Fidesz. „Simicska Lajosnak, ha van atombombája, akkor nagyon komoly károkat tud okozni a Fideszen belül.” Olyanokat is, amelyek előre kiszámíthatatlanok – mondta az elemző, aki nem zárta ki, hogy a vállalkozó célt ér. Az ő célja az ártás. Szeretné, hogy Orbán Viktor elveszítse miniszterelnöki pozícióját vagy legalábbis jelentős sérüléseket szenvedjen. Erre lehet esélye – tette hozzá.     

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik