Belföld

RTL Klub új vezére: soha nem tárgyaltam Lázárral

Andreas Rudas (Andreas Rudas, RTL)
Andreas Rudas (Andreas Rudas, RTL)

Andreas Rudas néhány hónapig vezeti a csatornát, amíg nem neveznek ki új vezérigazgatót. Magyar vezetőt akarnak és szorosabbra fonnák a kapcsolatot a magyar társadalommal.

A magyar RTL ideiglenes igazgatója, az RTL Csoport régiós alelnöke, Andreas Rudas kitart amellett, hogy sem a Híradó tartalma, sem a társaság magyarországi vezérigazgatójának leváltása nem került szóba az RTL Csoport és a magyar kormány vezetőinek találkozóin – derül ki a HVG.hu-n megjelent interjúból.

Rudas azt állítja, hogy a reklámadóról soha nem voltak olyan értelemben tárgyalások az RTL és a kormány között, hogy az adó mértékéről alkudoztak volna. Ehelyett minden találkozó alkalmával azt próbálták megértetni a kormánnyal, hogy rossz képet fest Magyarországról, ha így bánnak a külföldi vezetőkkel és hangsúlyozták, hogy minden országban megfizetik az előírt adókat, de a reklámadó-törvény diszkriminatív, az EU elveivel is szembemegy.

Azt a kezdetekkor világossá tették, hogy a 40-50 százalékos adókulcs elfogadhatatlan, ez bármelyik céget tönkretenné és elfogadhatatlan, hogy míg egyes cégekre 30-40-50 százalékot vetnek ki, a vetélytársaikra 10 százalékot. Rudas példaként említette, hogy Ausztriában is van reklámadó, az ottani 5 százalékos kulcs a legmagasabb Európában és bár az osztrák közszolgálati tévé főtitkáraként harcolt a bevezetése ellen, ez a szint talán még elfogadható volna számukra.

A korábbi magyarországi vezérigazgató, az RTL Klubot 14 évig sikeresen irányító Dirk Gerkens leváltásáról Rudas azt mondta: már korábban is felmerült, hogy ideje lenne a változásnak. Azt is érzékelték, hogy a kormánnyal folytatott harc Gerkenst megviselte, külföldre vitte a családját és testőröket fogadott. Ahhoz viszont, hogy valaki jól tudjon dolgozni, az is kell, hogy jól érezze magát Magyarországon – mondta Rudas.

A magyar RTL ideiglenes vezetője úgy érzi: a kereskedelmi tévéknek az utóbbi időben nincs jó imázsa Magyarországon, ideje, hogy ezen változtassanak, amire a legjobb megoldás egy magyar vezérigazgató kinevezése lehet, aki ismeri a magyar kultúrát, a helyi viszonyokat és szót ért a társadalom minden csoportjával. A német RTL a példa, ahol a vezérigazgató mellett egy tanácsadó testület is felállt, amely konzultál a civilekkel, a társadalom rétegeivel.

Ennek eredményeként az RTL Klub közszolgálatibb lehet, legalábbis ami a Híradót illeti, mindenképpen. Rudas szerint egyetlen céljuk van: hogy a nézők azt érezhessék, hogy amit az RTL Híradójában látnak, az összhangban van saját tapasztalataikkal, a valósággal. A fideszes politikusok hozzáállása megváltozott velük szemben: eddig nem akartak szóba állni az RTL riportereivel, úgy viszont nehéz kiegyensúlyozott híradót csinálni, ha nem hallható az álláspontjuk. Most már nyitottabbak – véli Rudas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik