Belföld

Elszámoltatnák Matolcsyt a liberálisok

matolcsy 3 (matolcsy)
matolcsy 3 (matolcsy)

A jegybankelnök a Buda-Cash-botrány kirobbanása óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt – hívta fel a figyelmet a Magyar Liberális Párt.

Az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa, Bodnár Zoltán keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének meg kellene jelennie a nyilvánosság előtt és számot adni arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen felügyeleti tevékenységet folytatott, kiváltképp a Quaestor csoport kötvénykibocsátása kapcsán.

Bodnár elmondta: a jegybankelnök legalább három hete, a Buda-Cash-botrány kirobbanása óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Ez azonban nem segít rajta, mert a pénzügyi szervezetek, valamint a pénz- és tőkepiac állami felügyeletéért ő felel a Magyar Nemzeti Bank vezetőjeként.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetőjét a napokban tüntették ki a korszerű és európai színvonalú hazai pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott meghatározó szerepe és a PSZÁF folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája elismeréseként. Bodnár ebből arra következtet, hogy a hiba azután keletkezett, hogy az MNB átvette a pénzügyi szervezetek felügyeletét.

Bodnár Zoltán felszólította Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt, hogy tartsa tiszteletben a magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank megállapodását, amelyben a kabinet vállalta, hogy tartózkodik a pénzintézetek pozícióját károsan befolyásoló intézkedésektől. A frakcióvezetőnek az a nyilatkozata, amelyik szerint a Quaestor csoport egyik tagja által kibocsátott kötvények okozta kárért a pénzügyi szektor egészének kell felelősséget viselnie, nyílt szembefordulás ezzel a memorandummal és megkérdőjelezi a kormány szavahihetőségét – jelentette ki Bodnár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik