Belföld

A kisváros, ahol mindenki szintetikus drogot szív

herbál (herbál, drog)
herbál (herbál, drog)

Az iskolaigazgató igyekszik szőnyeg alá söpörni a problémát, az aggódó szülőknek ment neki, ha már a kábítószerfogyasztással nem tud mit kezdeni.

Januárban szóltak a szántónémedi Radicséknak az iskolából, hogy legnagyobb lányuk rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá, mert beszedett valamit – írja a 444. A román határ menti ötezres lélekszámú kisvárosban sokan használnak drogokat, de a család sose gondolta volna, hogy csendes, visszahúzódó 16 éves lányuk is kipróbálja a kábítószert, ráadásul tanítási időben, egy rendvédelmi gimnáziumban.

Radics Tibor és Éva állami gondoskodásban nőtt fel, ott ismerkedtek meg. Három gyereket nevelnek, szegények, a hitel a házat is elvitte a fejük fölül. Most úgy érzik, hogy muszáj tenniük valamit, mert a herbálszívás az egész városban és az iskolában is elfogadottá, hétköznapivá vált, már a gyerekeket sem tudják távol tartani tőle.

A drogot vágott dohány közé keverik, rendes cigarettahüvelybe töltik, úgy néz ki, mint egy sima cigaretta. Radicsék lánya barátnőivel próbálta ki a szintetikus füvet, először nem volt semmi gond, majd másodjára egy rutinos szívónak számító fiú hívta meg két-három slukkra, ekkor lett rosszul. Az ő esete nem egyedi, az elmúlt 2-3 évben rendszeresen lettek rosszul diákok.

A rendőrök egy szomszédos faluban megtalálták a dealert, de a nála talált növényi származék nincs tiltólistán, ejteni kellett ellene az eljárást. A herbál, vagy biofű dizájnerdrog: valójában nincs köze növényi hatóanyaghoz, vegyi anyagba áztatnak valamilyen növényi törmeléket, azt kiszárítják, majd dohányba keverik. A hatása a marihuánáéhoz hasonló, de mivel tömény, szintetikus, kémiailag manipulált hatóanyagról van szó, sokkal erősebb és romboló hatású. Folyamatosan változó vegyi anyagként a hosszú távú hatásai ismeretlenek.

 Fotó: Urbanherbology.org

„Nem azért neveltük fel a gyereket, hogy aztán ne éljen semmit, és meghaljon. Akármilyen bűn jön az életünkbe, mi nem söpörjük a szőnyeg alá. Rendesen felhozzuk, beszélünk róla, nyíltak vagyunk, nem szégyelljük azt. Ő most elesett, feláll, hiszem azt, hogy velünk az Úr, megment bennünket” – mondták a szülők. Az apa szerint sokan úgy érzik, hogy „ez egy cigányprobléma, a cigány meg cigány is marad, javíthatatlan, felesleges vele foglalkozni”.

Az igazság azonban az, hogy bőrszíntől függetlenül mindenki szív, sok felnőtt, családos ember is ráállt a herbálra, mert sokkal olcsóbb az alkoholnál és könnyű beszerezni.

Az iskola tehetetlen, mert a szer nincs tiltólistán. A fiút, aki Radicsék lányát megkínálta, eltanácsolták, ettől függetlenül a tanárok tudtával, nyíltan zajlik az iskolában a cuccozás. A rendőrök ugyan tartanak drogprevenciós előadásokat, de ezeket a diákok végighallgatják, aztán szívnak tovább. Radicsék nem értik, hogy hunyhat szemet az iskola a drogozás felett, azt gondolják, az intézmény köteles vigyázni a rá bízott gyerekekre, de ha erre képtelen, akkor legalább a szülőket értesíteni kellene, hogy baj van.

A 444 megkereste a gimnázium igazgatóját. A portálnak nem nyilatkozott, de Radicsékat ezután behívatta és még neki állt följebb. Nekik azt mondta, hogy a lány a bűnös, mert ő szegte meg az iskola szabályait a kábítószerfogyasztással, örüljön, hogy nem rúgták ki. Megdöbbent, hogy „ilyen alacsony iskolázottságú emberek” a sajtóhoz mertek fordulni és belengette, hogy neki is vannak újságíró ismerősei, akik megvédik az iskolát a „támadásoktól”.

Az anya azt mondta: nem hibáztatja a tanárokat, a szülők is hibásak, de azt elvárnák, hogy a gimnázium és a polgármester foglalkozzon a drogozással, mondják el, hogy tudnak róla és figyelmeztessék az embereket, hogy ők is beleeshetnek a bajba.

A történetben szereplők és a település nevét a portál a szülők kérésére megváltoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik