Belföld

Kivár a Fidesz az alkotmánybírák jelölésével

Paczolay Péter korábbi elnök mandátuma járt le, így egy alkotmánybíró hiányzik a testületből. A tapolcai választás után dönthet a Fidesz, ki legyen az új jelölt.

“Az sem zárható ki – írja a Népszabadág -, hogy esetleg csak jövőre „csomagban” választanak új bírákat, hiszen 2016 márciusában két alkotmánybírának – a 2007-ben a szocialisták által jelölt Kiss Lászlónak és Lévay Miklósnak – jár le a mandátuma, majd áprilisban Lenkovics Barnabás, a testület jelenlegi elnöke is távozhat. Igaz, az új szabályok szerint Lévay és Lenkovics 12 évre újraválasztható lenne, de erre csak az utóbbinak van esélye, akit annak idején a Fidesz javasolt.”

Az ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP nem tud arról, hogy bármilyen előkészületek folynának új alkotmánybíró jelölésével kapcsolatban. A lapnak Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt mondta, az alaptörvény szerint 133 képviselő igen szavazatára van szükség az új tag megválasztásához. “Akkor lesz választás, ha ez biztosítva lesz” – fogalmazott.

Mindazonáltal érdekes, írja a lap, hogy miért nem döntött a Fidesz korábban a volt AB-elnök, Paczolay Péter utódjáról. Erre lett volna lehetőség, mert a poszt megüresedése előtt kilencven nappal már szavazhattak volna erről. Lenkovics Barnabást is tavaly december 1-jén választotta a testület elnökévé a parlament, és kézenfekvőnek tűnt, hogy akkor Paczolay helyét is betöltik, akinek a megbízatása február 24-ig szólt. A halogatás oka az is lehet, hogy olyan személyt találtak, aki most más fontos tisztséget visel, ám onnan hamarosan távozni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik