Belföld

Kiemelt beruházás lehet a Hajógyári-sziget fejlesztése

Kétszázmillióért rendelt koncepciótervet a kormány a Hajógyári-sziget déli csücskének hasznosítására. A terület akár olimpiai helyszín is lehet.

Mindez felgyorsítaná a sziget fejlesztését. A tanulmányt április végi határidővel rendelte meg a kabinet. A koncepció része az aquincumi helytartói palota és a sziget déli nyúlványának rekonstrukciós terve. “Ebben a Hadrianus-palota rekonstrukciója mellett (noha az újjáépítést a szakma nagy része eleve elhibázott, hiteltelen műemlékvédelmi megoldásnak tartja) egy élménypark létrehozásának, valamint az egykori hajógyári épületek kulturális-közösségi célú hasznosításának feltételeit kell bemutatni” – olvasható a Népszabadságban.

A lap információi szerint a feladattal a Miniszterelnökségen belül L. Simon László parlamenti államtitkárt bízták meg. Úgy tudni, a Forster örökségvédelmi központot is bevonták a tervezésbe. A kormány a sziget fejlesztését véghezvinné még ebben a parlamenti ciklusban, mivel a 2015-2018-as időszak szerepel határidőként a tervben. 

A kormány szándékában új, hogy az olimpiai rendezés is megjelent a tervek között. A koncepció elfogadásának esetén a Hajógyári-sziget fejlesztése kiemelt beruházás lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik