Belföld

Így volt a közmédiának 5,3 millió nézője vasárnap

tatár csilla (tatár csilla)
tatár csilla (tatár csilla)

Kiválogatták a papíron jól mutató számokat, ám ezek nem sokat mondanak el a valódi érdeklődésről.

Sajtóközleményt adott ki az MTVA, melyben az áll, hogy vasárnap a közmédia átalakult tévécsatornáira 5,3 millióan kapcsoltak, a bakiparádéba fulladt M1 pedig 3,5 millió főt ért el. A számok kétségkívül jól mutatnak, de a valós nézettségről semmit nem mondanak – írja a Comment:com.

A blog részletesen elemzi az MTVA-közlemény állításait. A kumulált elérés mutató szerint összesen 5,3 millióan kapcsoltak a közmédia műsoraira – áll az MTVA által kiadott jelentésben. A kumulált elérés viszont annyit jelent, hogy ennyien voltak azok, akik az öt közmédiás tévécsatorna közül legalább egynek a műsorába egy percig belenéztek. „Ez nem nézettség, ez a kétfejű borjúra való rácsodálkozás száma, odakapcsol, egy percig nézi, majd megy Liam Neesont nézni az RTL Klubra” – állapítja meg a blog.

„Az M1-en 19:30-kor jelentkező híradó több mint 50 perces kiadása 794 ezer nézőt ért el hosszabb-rövidebb időre” – áll az MTVA közleményében. Valójában a műsor az első félórában 239 ezer, a másodikban 210 ezer nézőt érdekelt. A 794 ezres szám pusztán azt jelöli, hogy ennyien voltak azok, akik odakapcsoltak, belenéztek, majd tovább is álltak a csatornáról.

A közmédia azt is jelezte, hogy a Petőfi TV első műsorát, az Én vagyok itt-et 891 ezren nézték, ezen belül a Pilvakerre is közel félmillióan voltak kíváncsiak. A tényleges nézettségi adatok szerint azonban összesen 252 ezer nézője volt az Én vagyok itt-nek, ebben a Pilvakernek 169 ezer – a többi néző „odakapcsolt, belenézett és elment aludni”.

Korábban megírtuk: az M1 nézettségét főműsoridőben még a kábelen fogható ATV is végig felülmúlta, az állami hírtévé 17.45-kor érte el a mélypontot, ekkor a 18-49 év közti korosztályban 0,0 százalék volt rá kíváncsi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik