Belföld

Orbán leverné Simicskát?

Kossuth tér (Kossuth tér, Parlament)
Kossuth tér (Kossuth tér, Parlament)

Csók csattant Kész esküje után. Troll vagy liberális hős hatolt a Parlamentbe? Szél fogadna.Rogán szerint vérlázító a cigányozás. Élőzünk.

17.31 Vajon letrollozta Készt kézfogás közben Schiffer?

Kint a villáminterjú, melyből kiderül: Kövér László házelnök már érkezése előtt átültette az új liberális képviselőt.

Katt ide.

Elköszönünk.

 

16.38 Orbán leverné Simicskát?

A képviselők legjava épp megkezdi munkáját a törvényelőkészítő szuperbizottságban, amikor a jobbikos Mirkóczki Ádám arról érdeklődik: igaz-e, amit Simicska Lajos pedzegetett bő egy hete a Mandinernek adott interjújában, jelesül azt, hogy Orbán Viktor ügynök volt.

Közmeglepetésre Orbán megérkezik az ülésterembe, válaszol is, de sajnos nem lettünk okosabbak. Valahogy úgy fogalmaz, hogy “röviden is el tudnám intézni a dolgot, de amit a legszívesebben mondanék önnek, nem mondhatom”, majd magyarázón arra tér ki, hogy egy miniszterelnök nem alkalmazhatja a népi nyelv bevett fordulatait, “pedig igény az volna rá”.

Na most ez mit jelent?

Ha tehetné, simán elküldené a nyálba Simicskát. Kiosztana neki pár tockost? Netán parasztlengőt? „Lajos, gyere ki a hóra!”

 

16.04 Rogán szerint vérlázító a cigányozás

Szép nagy sajttájt tartott háromtól Rogán Antal.

Először is arról beszélt, hogy Magyarország beáll a „terrorizmus és a barbárság” ellen létrejött nemzetközi koalícióba, s a Fidesz-frakció támogatja, hogy a kormány „nem támadó, hanem védekező funkciójú” katonákat küldjön a kurdsiztáni Erbilbe, német, olasz kiképzőtisztek védelmére. A szociknak azt üzeni: eddig szavakban elkötelezettek voltak a nyugati értékrend mellett, most itt az ideje, hogy tettekben (szavazatokban) is bizonyítsák elkötelezettségüket, hiszen a kétharmadhoz kell némi ellenzéki támogatás.

Az üléstermi napirend előtti után a sajttájon is előkerültek a brókercégek. Rogán megismételte, indítványozza, hogy a „csaló brókerek a magánvagyonukkal feleljenek”, mert jár ez a „keményen dolgozó kisembereknek”.

Az ellenzéki népszavazási kezdeményezésről azt gondolja, sok a tizenkilenc kérdés, „az egészet komolytalanná teszi”.

Az MTV tegnapi malőrhegyét nem kommentálta, „egyetlen médium műsorpolitikájába se szólok bele”. Ellenben a hvg-hu-s Tóta W. szerinte „burkolt vagy burkolatlan cigányozását” verbális széljeggyel látta el: vérlázítónak tartja.

 

15.31 Szél Bernadett fogadna

Elcsíptük az imént Kész Zoltánt, a villáminterjút gépeljük be épp, hamarost megleszünk vele, s mutatjuk, ám Szél Bernadett felháborodott hangja üti meg fülünket. Szél Kiss Szilárdról kérdezi a földművelésügyi minisztert. Kiss a Fidesz embere, állítólag a keleti nyitás egyik kulcsfigurája, pár hete gazdasági bűncselekmények gyanújával került előzetesbe.

Szél azt szeretné tudni, az FM-nél ki nevezte ki és ki tartotta pozícióban Kisst, s az is érdekli, mekkorára kell dagadjon a botrány, hogy Fazekas miniszter végre lemondjon hivataláról.

A válasz Nagy Istvántól érkezik: Kiss sosem volt a miniszter közvetlen munkatársa.

Szél mérges. Távoztában megszólítjuk, s azzal cukkoljuk, sosem kap választ. Mire ő: “Fogadjunk?”

 

14.49 Még egy gumicsont

Schiffer András nem ereszti témáit (igaza van). Ma már kipipálta a szabad kereskedelmi egyezményt, Paks II-t dettó. Interpellációját pedig a “Mit tesz a kormány a moszkvai magyar vonatkozású állambiztosnsági iratok nyilvánossága érdekében?” címmel celebrálja.

Választ Répássy Róbert államtitkártól kap, valami olyasmit, hogy kutathatóak azok az iratok, mire Schiffer úgy reagál, hogy csak egy részük, az állambiztonságiak nem.

A jövő héten újra megpróbálja.

 

14.22 Szoci ír történelmet e pillanatokban

Erre ő maga, Varga László hívja föl a figyelmet. Szó nincs forradalom kirobbantásáról, éhezés fölszámolásáról, anyák megnetéséről, csupán arról, hogy “ez az első interpelláció, amit nem ad a magyar köztévé”.

Új a műsorstruktúra, nem fér bele a magyar bíbíszíbe, ez van.

Az interpelláció címe amúgy: “Mit kíván tenni a kormány a dolgozói szegénység és a nyomor ellen?”

Balog miniszter azzal kezdi válaszát, hogy van közvetítés. (Most akkor van vagy nincs?) Szegénység is van, de nem akkora, mint a szocik idején, így érzékeli Balog.

 

14.18 Kész: Maradok független. Ez alapvetés.

Napirendről szavaz a Ház, van időnk idézni Késztől, február végi riportunk kisinterjújából.

Olvasni önről, hogy…

Hogy szabadpiaci fundamentalista vagyok?

Tényleg magánkézbe adná a rendőrséget, az oktatást, az úthálózatot és egészségügyet?

(…) Egy jól működő szabadpiaci környezetben sok mindent lehetne privatizálni.

A rendőrséget is?

Azt nem. Meg itt eleve nincs szabad piac.

Mi van itt?

Haveri kapitalizmus. Mutyi. Az van, hogy a haveroknak adjuk a trafikokat, a projekteket meg az uniós pénzeket. Itt nincs verseny.

Ha bejut a Házba, kihez ül? A szocikhoz vagy a DK-hoz?

Maradok független. Ez alapvetés. Azt szeretném, hogy legyenek szakmai viták. Egyáltalán: legyenek viták. A fideszes jelöltet, Némedit mindennap kihívom egy vitára, de még csak nem is találkoztunk, elbújik, és ez a választópolgárok becsapása.

Ön elfogadta a DK támogatását.

Így van.

Mit gondol a volt Gyurcsány-kormányokról?

Szerintem nézzünk előre.

 

14.11 Ki ez a Kész?

Tényleg troll? Vagy a kétharmadot lebontó első fecske (képzavar)?

Lehet kommentelni.

 

14.09 Troll a Házban?

Az aktus után Szelényi Zsuzsától és Szabó Tímeától is puszit kap Kész (moraj).

Szintén szót érdemel, hogy Schiffer András túlteszi magát megbántottságán, s lekezel Késszel. Hát nem emlékeznek, micsoda vihar volt? És ha idekopizzunk interjúnk címét?

Schiffer: Beperlem Készt és az összes trollt! Trógerség! Elmennek a büdös k…

Így sincs meg? Akkor tessék kattintani.


Puszit is csak balra

14.06 Nincs “Isten engem úgy segéljen!”

A Veszprém megyében pár hete mandátumot szerzett Kész Zoltán teszi le ebben a percben képviselői esküjét.

 

13.59 Kokárdás királylány

 

13.54 Rogán elvenné a brókerbotrányosok magánvagyonát

A Fidesz frakcióvezetője a brókerbotrányokkal kezdi mondandóját. A Kulcsár-botrány a trambulin, s vele a szocik általános felelőssége mindenféle brókerügyben. A “bezzeg” pedig a felügyeletnek “szuperhatóságot” létre hozó Fidesz 2013-nak, sőt korábban is megtették volna ezt, igen, ha a baloldal támogatja a vonatkozó javaslatot.

“Rendet csináltunk a bankszférában, rendet csináltunk a takarékszövetkezeteknél, és most jönnek a brókercégek” – így értelmezi Rogán az elmúlt két év pénzügyi kormányzati aktivitását.

És egy ütős kívánalom: “A csalók a személyes magánvagyonukkal feleljenek!”

Levezetésként a frakcióvezető a március tizenötödikei ünnepségeket érinti, felszólítva a baloldalt, hogy többé ne küldjön provokátorokat az utcára.

 

13.42 Semjén terikézik

Nem, nem a vak komondoros Terikét fumigálja, hanem Szent Terézre emlékezik a KDNP-s miniszterelnök-helyettes (kit ugye tegnap lovastul hiányoltunk Erdélyből).

A doktori disszertáció (jellegű), “Ötszáz éve született Avilai Nagy Szent Teréz” felszólalást egyre erősödő morajjal reagálja le a Ház.

KDNP-snek KDNP-s válaszol, Rétvári államtitkár: “Nem arról van szó, hogy sokat kell gondolkodni, hanem arról, hogy nagyon kell szeretni.”

 

13.33 Volner: Hány szocinak és fideszesnek fialt a pénze questoros számlákon?

A Jobbik úgy véli, politikai segítség mentette meg attól éveken át a minap bedőlt Questort, hogy alapos állami pénzügyi ellenőrzésen essen át, s fény derüljön a cég valós helyzetére.

Tállai államtitkárnak is gyanús az ügy, de csak félig: szerinte a szocik a hunyók. “Közpénzt csak szocialista kormányok alatt kapott a cég.”

 

13.29 L. Simon: Ha Görgey hős volt, akkor én mi vagyok?!

„Célunk a szegénység felszámolása – L. Simoné államtitkár válaszolja ezt. – Nem mi szakadtunk el a valóságtól, hanem önök.” Kövér rendre inti a felháborodó szocikat.

A Pazar információs csatornákkal bíró L. Simon eztán a borsodi Káli Sándort idézi, aki tegnap Görgey Artúrt s a világosi fegyverletételt dicsérte ünnepi beszédében. L. Simon rétori fordulatokon vezetve végig a t. Házat végül kilyukad Mikszáth Új Zrínyiászánál, melyben Zrínyi ugye azt kérdi: „Ha Görgey hős volt, akkor én mi vagyok?!”

Csak hogy értsék: míg a szocik Görgeynek képzelik magukat, L. Simon Zrínyiben, mint tükörben látja meg önmagát.

 

13.19 A szocik gyors bukástól féltik Orbánt

Gúr Nándor attól tart, a Fidesz-kormány nem tölti ki ciklusát. “Nem akarnak tudni az önök körüli világról, nem a közjóért cselekszenek… Az emberek változást akarnak, mert tudják, hogy önökben már nem bízhatnak.”

 

13.17 Magyar: Kell Paks II.

Magyar Levente külügyi államtitkáré a válasz. Azt mondja, kell Paks II., a szabad kereskedelmi egyezményt viszont csak akkor írja alá Magyarország, ha a szerződés tartalma hazánk érdekét szolgálja.

 

13.12 Schiffer: Háromszorosára drágul az áram

Kétoldali hazaárulás címmel tart napirend előttit az LMP vezetője. A téma Paks II. (nem kér belőle Schiffer), valamint az unió és az Egyesült Államok között szerveződőp szabad kereskedelmi egyezmény (ebből sem kér Schiffer).

“A kétoldali függőség végső veszélybe sodorhatja Magyarország függetlenségét” – így a politikus.

Úgy véli, Paks II. miatt pár éven belül háromszorosára emelkedhet Magyarországon az áramár.

A témára érzékenyeknek ajánljuk múlt pénteki tudósításunkat a PC konferenciájáról, ahol Schiffer is beszélt.

 

13.06 Elhunyt képviselőtársukra emlékeznek a képviselők

Takácsy Gyula néhai MDF-es1991 és 1994 között volt tagja a törvényhozásnak.

 

13.01 Szabó Tímea gyerekekkel etetné meg a köztévé felét

Szabó Tímea is csökkentené a közmédia pénzét, konkrétan felezné – a megspórolt negyvenmilliárdot szünidős gyermekétkeztetésre szánja a jószívű képviselőasszony.

 

12.59 Szabó Tímea: A kérdéseket érdemes lenne átnézetni

A PM politikusa arról beszél, hogy pártja támogatja a tegnapi tizenkilencszeres népszavazást. Javasolja, “a kérdéseket érdemes lenne átnézetni”, különösen az “adótípusúakat”, melyekről, mint tudni, nem lehet népszavazást tartani.

 

12.56 Fodor Gábor elvenné a közmédia pénzét

Ma igazi hétfő van, értsd, bent ülnek a képviselők, interpellációknak, kérdéseknek is örülhetünk. A folyosón a magyar bíbíszi tegnapi összeomlása a téma. És a sajtóteremben is, ahol Fodor Gábor háborog a “bakisorozaton és hibatömegen”.

Kifogásolja azt is, hogy eztán nem lesz parlamenti közetítés, s szóvá teszi, hogy “horribiis összegből, nyolcvanmilliárdból” gazdálkodik a közmédia. Fodor viszavenne a pénzből.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik