Belföld

Szabadságharc a buli

zászlófelvonás (zászlófelvonás)
zászlófelvonás (zászlófelvonás)

Orbánt hallgatni és tüntetni is lehet, a gyerekek Táncsics börtönében vetélkedhetnek. Semjén Londonba, Lázár hazalátogat.

Zászlófelvonással indul az állami ünnepi rendezvény kilenc órakor a Parlamentnél. Innen ünnepi díszmenet indul a Múzeumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester tart beszédet. Délután az Országház kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és Kossuth-díjakat.

A Várban egész nap ingyenes családi programok zajlanak, a hadtörténeti múzeumban Forradalmi forgatag címmel tartanak rendezvényt. Három színpadon lesznek koncertek, a Ghymest is ingyen hallgathatja élőben, aki szereti, vagy ha nem, addig is tehet egy kört a gasztrokulturális sétányon. A Táncsics-börtönbe szervezett játékos vetélkedőn hétpróbás huszár válhat a gyerekekből, egyben a börtön épülete ma lesz utoljára látható a mostani formájában, hétfőtől ugyanis régészeti feltárásba kezdenek.

Az állami múzeumok, így a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításai ingyenesen nézhetők meg, nem kell belépőt fizetni a Várkert Bazárba és az ottani Csók István-kiállításra sem.

Semjén, kampány, tüntetés

Semjén Zsolt Londonba megy: az angliai magyar közösség szervezeteinek képviselőivel közösen köszönti a nemzeti ünnepet. Harrach Péter KDNP-frakcióvezető eközben Őrbottyánban vesz részt megemlékezésen.

A szocialisták a tapolcai időközi választást megelőzően már kampányüzemmódban vannak, a választókerülethez tartozó Ajkán koszorúz Tóbiás József és Pad Ferenc képviselőjelölt.

Délután háromtól civil menet indul a Keleti pályaudvartól a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért közösség részvételével – meglátjuk, lesznek-e 160 ezren, mire az Astoriához érnek.

Megint nyüzsi a Pilvaxnál

Aki jobbikos pártelnököt hallgatna, az Gyöngyösön kaphatja el Vona Gábort, az LMP-rajongó fővárosiaknak viszont nem kell messzebbre menniük a Pilvaxnál, hogy délelőtt tíz órától meghallgassák Schiffer Andrást.

Ugyancsak a Pilvaxot szemelte ki a Demokratikus Koalíció, délelőtt a kávéháznál koszorúznak, ahol Gyurcsány Ferenc politikai nyilatkozatot tesz, jelentsen ez bármit. Sűrű nap lesz a Pilvaxnál, mert délután kettőkor már a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor mond beszédet ugyanitt.

Lázár János hazalátogat – a térség országgyűlési képviselőjeként Hódmezővásárhelyen és Makón mond beszédet az önkormányzatok ünnepségén.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani majd az ünnepi rendezvények miatt – a Várat egész napra lezárják a forgalom elől, az Erzsébet-hídon sem lehet közlekedni több órán át. A tömegközlekedés menetrendjében ugyancsak jelentős változások lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik