Belföld

Az egész nap rámegy egy vérvételre

busz (busz)
busz (busz)

Több Heves megyei település lakói rendkívül körülményesen tudnak eljutni a kórházba, miután egy másik intézményhez sorolták őket.

Felbőszítette a lakókat három Heves megyei településen, hogy a járások megalakulásával Eger helyett a parádfürdői kórház ellátási területéhez kerültek. Nem az ellátás színvonala a gond – jó körülmények között, jó orvosok kezelik a betegeket, de ha busszal menne valaki Bükkszékről, Terpesről vagy Szajláról, az egész napja rámegy egy egyszerű vérvételre is – írja a Heol.hu.

Akinek dolga van a kórházban, a hajnali járattal el kell indulnia. Egy nő a lapnak elmondta: férje december végén sztrókkal került a kórházba, azóta is ott kezelik. Naponta látogatná, de munkája miatt sem teheti meg: ehhez ugyanis reggel a fél nyolckor induló busszal el kell mennie Sirokra, ott negyvenöt percet várni a csatlakozásra. Váróterem nincs, így télen a fagyban toporoghatott, amíg nem jött a járat. A visszaút sem egyszerű: fél három előtt tíz perccel indul a busz és ugyancsak átszállással juthat haza. Hétvégente reménytelen próbálkozás busszal eljutni a kórházba.

Egy súlyos cukorbeteg nő azt mondta: többször műtötték, egyébként is nehezen közlekedik, előre retteg azoktól az alkalmaktól, amikor kontrollvizsgálatra kell mennie. A vérvételt Pétervásárán is elvégzik, oda egyszerűbb eljutni, de előfordult már, hogy ezért is Parádfürdőre kellett menni.

Bükkszék polgármestere elmondta: idén télen sokasodtak meg a panaszok, hivatalosan is megkérték a Volánt, hogy tegyen valamit. A Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ forgalmi igazgatója azt mondta: eddig nem tudtak a problémáról, a járási menetrendi értekezleteken sem szólt senki. Ennek ellenére soron kívül felveszik a kapcsolatot az érintett települések önkormányzataival, hogy megoldást találjanak.

Más településeken úgy hidalták át a problémát, hogy az önkormányzat kisbusza viszi rendelésre a betegeket, de több községben a Volánnal is megegyeztek a menetrend módosításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik