Belföld

Boltok zárva tartása: nem lesz hosszú átmenet

bolt (bolt)
bolt (bolt)

Az éjjel-nappali üzletek jelentős része már hétfő este sem lehet nyitva - írja a Népszabadság.

Március 15-én hatályba lép a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény. A nemzeti ünnep miatt az üzletek most amúgy sem nyithatnának ki, ám nem kell egy hetet várni arra, hogy a vásárlók szembesüljenek a jogszabály következményeivel – írja szombati cikkében az újság.

A boltoknak a törvény értelmében este tíz és reggel hat óra között zárva kell tartaniuk, ez alól csak a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kaphatnak felmentést, amennyiben a tulajdonos áll be dolgozni. Emiatt az éjjel-nappali üzletek jó része már hétfő éjszaka sem lesz nyitva.

A cikk szerint péntek estig nem jelent meg az a kormányrendelet, amelynek a vasárnapi zárva tartás körüli bizonytalanságokat kellene eloszlatnia.

Azt a jogszabályhoz benyújtott kormánypárti módosítót, amely vasárnap bezáratná a Metro áruházakat, valamint azokat a benzinkúton üzemelő kisboltokat, amelyekben nem értékesítenek üzemanyagot, még nem fogadta el az Országgyűlés, olyan módosítót pedig nem nyújtottak be a héten, amely bezáratná a világörökségi területeken lévő üzleteket is.

A lap beszámol arról is, hogy az Ipsos pénteken publikált közvéleménykutatása szerint a felnőtt lakosság 68 százaléka ellenzi az üzletek vasárnapi bezárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik