Belföld

Polt Péter is végrehajtást kért a Népszavára

polt péter, orbán viktor (polt péter, orbán viktor)
polt péter, orbán viktor (polt péter, orbán viktor)

Meg az általa irányított Legfőbb Ügyészség és a Jobbik is. Németh Péter főszerkesztő publicisztikában reagált.

Csaknem egy hónapja végrehajtást rendelt el a Fővárosi Törvényszék a Népszava Lapkiadó Kft. ellen a Legfőbb Ügyészség és Polt Péter kérésére. Ezt február 25-én a társaság cégkivonatába is bejegyezték, ami másnap meg is jelent a Cégközlönyben. Az ügy hátterében egy 2012-es cikk áll, amely miatt a Fővárosi Törvényszékhez fordult a vádhatóság, illetve vezetője. Szerintük a lap valótlan állítása sértette az ügyészség és Polt Péter jó hírnévhez való személyiségi jogát.

A felperesek keresetlevelükben kérték, hogy a Törvényszék:
-állapítsa meg a jogsértés megtörténtét,
-tiltsa el a jogsértőket a további jogsértéstől,
-kötelezze az alpereseket a felperesek részére megfelelő módon történő elégtétel adására,
-napilapjukban olyan nyilatkozat tételére, melyben az ítéletben megállapított jogsértésért sajnálkozásukat fejezik ki és elnézést kérnek,
-továbbá arra, hogy az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését sajnálkozásuk kifejezésével saját költségükön, 15 napon belül az MTI-n keresztül tetessék közzé,
-kötelezze az I. rendű alperest a felperesek részére 1-1 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére”. A Legfőbb Ügyészség ezen túlmenően közérdekű célra fordítható bírság kiszabását is kérte.

A Fővárosi Törvényszék 2013. április 11-én megállapította, hogy az alperesek valótlanul állították, hogy az ügyészséget kormánypárti politikus vezeti, és hogy a legfőbb ügyész egymaga dönt „kénye-kedve szerint” a vonatkozó jogszabályok figyelmen kívül hagyásával abban, hogy melyik ügyben, hol emel vádat. Az alperesek ezzel megsértették mindkét felperes jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát”. Így jött a bírság és az alperesek eltiltása a további jogsértéstől.

2014. október 6-án egy másik végrehajtást is bejegyeztek. Azt szeptember 16-án a Jobbik kérte a Fővárosi Törvényszéktől. Az ügy hátterében az mfor.hu sejtése szerint hasonló dolog állhat, mint az ügyészség és Polt Péter esetében.

Közben reagált lapjában Németh Péter főszerkesztő is, akinek írásából úgy tűnik, már átutalták a pénzt.   

„A legfőbb ügyész nem kukoricázik. Bizonyára az Orbán által említett „keményen dolgozó emberek” közé tartozik, ezért meg kell fognia minden fillért. Nyilván ez a magyarázata, hogy a Népszavától egymillió forint nem vagyoni kártérítést kért saját maga, és ugyanennyit a Legfőbb Ügyészség számára. Amely összeget a bíróság, immár jogerősen, meg is ítélt, és ami ma már talán Polt Péter pénztárcájában lapul.”

Németh emlékeztet rá, hogy korábbi cikkükben “Orbánisztán építőkockáit” foglalták össze. Ezúttal nem vezeti le, milyen tények alapján jutottak arra, hogy “ez a Polt-féle szervezet része az orbáni rendszernek”, mert nem akar újabb bírósági ügyet.  A főszerkesztő egyetért azzal, hogy Polt “érzékenyen őrködik a személye és szervezete tisztessége fölött”. Most már azt is tudja, hogy a pénztárcájára is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik