Belföld

Lázár: a kormány folyamatosan egyeztet Paksról

A paksi bővítéssel kapcsolatos üzemanyag-szállítási vitában folyamatos az egyeztetés az unió és a magyar kormány között, megnyugtató megoldás készül - mondta Lázár János.

Kapcsolódó cikkek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezzel összefügésben azt mondta, a megoldás garantálja Magyarországnak a biztonságos üzemanyag-ellátást, és lehetővé teszi majd, hogy “az oroszok is szállítsanak üzemanyagot”.

Lázár Jánost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy előző este a Financial Times című brit üzleti lap arról írt, leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Az Euratom ügynökség, amelynek jóvá kell hagynia minden EU-tagállam fűtőanyag-ellátási megállapodását, korábban elutasította, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól szerezze be a fűtőelemeket. Ezt Magyarország megfellebbezte, de a bizottság az Euratom elutasítása mögé állt.

A Miniszterelnökség vezetője a Kossuth Rádióban azt mondta: az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházást, Magyarországnak szüksége van az atomenergiára az olcsó áram miatt és a környezetszennyezés ellen.

Ezt az Európai Bizottság is érti, ezért járult hozzá az orosz-magyar megállapodáshoz, amelynek ugyanakkor több része van, az egyik például arról szól, ki és hogyan fog üzemanyagot szállítani az elkészülő atomerőműbe – fejtette ki Lázár János. Szavai szerint utóbbival kapcsolatban intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné – folytatta -, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás.

A miniszter az MTI tudósítása szerint elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Csütörtökön ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval. “Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül” – jelentette ki Lázár János. E megoldás biztosítani fogja egyrészt, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyag-ellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy “az oroszok is szállítsanak üzemanyagot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik