Belföld

Kisegyházak: milliárdos kártérítésre kötelezték a kormányt

Iványi Gábor (Iványi Gábor)
Iványi Gábor (Iványi Gábor)

Jogsértően fosztottak meg státuszuktól számos vallási közösséget. Zajlik az egyeztetés a jóvátétel mértékéről.

Milliárdokat kell fizetnie a kormánynak, mert jogsértően fosztotta meg státuszuktól a kisegyházakat – írja a Népszabadság. Az előző Orbán-kormány alatt új egyházi törvény született, melynek következtében korábban egyházként elismert közösségek vesztették el címüket. Tizenhat keresztény, buddhista és zsidó szervezet Strasbourghoz fordult, közülük legismertebb az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amit annak ellenére nem ismertek el egyházként, hogy az új törvényi kritériumoknak is megfelelt.

Nemcsak erkölcsi, hanem súlyos anyagi kár is érte a közösségeket. Az egyházaknak adható egyszázalékos felajánlásokra például csak az állam által elismert egyházak jogosultak, ez érvényes az általuk fenntartott oktatási, szociális és egyéb intézmények kiegészítő normatív támogatására is.

A strasbourgi bíróság ugyanakkor kimondta, hogy döntésével a kormány megsértette a semlegesség és diszkriminációmentesség elvét. A nemzetközi bíróság kártérítésre kötelezte a magyar államot azzal, hogy a kárigény mértékéről fél éven belül meg kell egyeznie az érintettekkel, ha ez nem sikerül, a strasbourgi bíróság állapítja meg a fizetendő összeget.

A határidő elvileg most hétfőn lejárt, de a tárgyalások még folynak – az Iványiékat képviselő jogász, Tordai Csaba a Népszabadságnak azt mondta, hogy az egyeztetéseket a kormány részéről konstruktív hozzáállás jellemzi, a jövő hétre születhet megállapodás. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 2012-ben 1,4 milliárd forintra tartott igényt, ez azóta növekedett. A Népszabadság értesülései szerint az érintett felekezetek összesen 3-4 milliárd forintos kártalanítást kaphatnak.

Hiába a jóvátétel, az egyházak státuszának kérdése még nem rendeződött. Az igazságügyi tárcánál viszont már előkészítés alatt áll az egyházügyi törvény módosítása.

Így tiltakozott Iványi – 2012-ben istentisztelettel demonstráltak a Parlamentnél. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik