Belföld

Buda-Cash: szívják a fogukat az önkormányzatok

DRB Bank (DRB)
DRB Bank (DRB)

A DRB-bank bedőlése után kapott állami gyorssegélyt vissza kellene fizetniük, de sokaknak fogalmuk sincs, hogy miből tudják ezt megtenni.

Tűzoltásnak is kevés sok önkormányzat számára az az állami gyorssegély, amit a DRB bankcsoport bedőlése után kaptak. A kormány március 4-én hozott határozatot arról, hogy 244,71 millió forintot juttat a legnehezebb helyzetben lévő 67 településnek. Ezt azonban nem örökbe kapták az önkormányzatok, csak hitelbe, június 30-ig vissza kell fizetniük.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Parasznya polgármestere a Világgazdaságnak azt mondta: kétségbeesett, amikor kiderült, hogy vissza kell fizetni a támogatást, mert fogalma sincs, honnan lesz erre pénz. A településnek húszmillió forintja ragadt az ÉRB Bankban, ennek csak kis részét kaphatják vissza. Adóbevételük viszont alig van, kivetni se tudnak újabb terheket, mert a lakosság nem tudná fizetni.

Siklósnak 170 millió forintnál is több pénze ragadt a DRB-ben. Igaz, hogy ugyanennyi bevételük van iparűzési adóból, de abból 104 milliót át kell adniuk a KLIK-nek a városban működő iskolák után. „Ha kell, felmegyek Budapestre éhségsztrájkolni is” – mondta kétségbeesésében a polgármester.

Jól járt viszont a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaja. A legtöbb pénzt ők kapták, 25,16 millió forintot és abban reménykednek, hogy pályázhatnak támogatásra az önkormányzatok működőképességének megőrzése céljából biztosított támogatásokra is. Így gyakorlatilag nem is lesz káruk a DRB-csőd miatt. Rosszabbul jártak volna egyébként, ha a Buda-Cash botrány március 15. után robban ki, mert addigra megérkeznek a helyi adóbevételek, ezek is beragadtak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik