Belföld

Visszavették az egyszázalékos felajánlást a Jobbikhoz köthető alapítványtól

Szebb Magyar Jövőért Alapítvány (Szebb Magyar Jövőért Alapítvány)
Szebb Magyar Jövőért Alapítvány (Szebb Magyar Jövőért Alapítvány)

Törölték a Szebb Magyar Jövőért Alapítvány közhasznú jogállását, így viszont nem juthatott volna költségvetési támogatáshoz.

Az elmúlt két évben az ügyészség több eljárást folytatott le a jobbik Magyarországért Mozgalomhoz kötődő, debreceni székhelyű Szebb Magyar Jövőért Alapítványnál. A feltárt visszásságok miatt a bíróság törölte az alapítvány közhasznú jogállását – tudta meg a Népszabadság.

Megállapították, hogy az alapítvány nem működik politikamentesen, tevékenysége szorosan összefonódik a helyi pártpolitikai tevékenységgel. Emellett az honlapján közzétett címek, programok, interjúk, elérhető linkek, letölthető dokumentumok alapján is erőteljesen politikai színezetűnek tűnt a tevékenysége – mondta el a lapnak Gellén Krisztina.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség sajtószóvivője kitért arra is, hogy egy feljelentés nyomán a nyomozóhatóság megvizsgálta, hogy az alapítvány 2012-ben a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából költségvetési támogatáshoz jutott, de felmerült, hogy erre nem lett volna jogosult, mivel közvetlen politikai tevékenységet végzett, és ez kizárja a közhasznúságot. Mivel az átutalt pénz felhasználás közérdekű volt, ezért nem minősítették költségvetési bűncselekménynek.

Ugyanakkor az ügyészség megállapítása szerint nem számít, hogy miként használták fel a támogatást, ha nem volt jogosult rá az alapítvány. Ezért kötelezték a szervezetet a pénz visszafizetésére, ez azóta már meg is történt – derül ki a cikkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik