Belföld

Nem lesz népszavazás az előrehozott választásról

nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )
nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket.

Egy magánszemély nyújtotta be február 24-én népszavazási kezdeményezésének aláírásgyűjtő ívét, melyen a következő kérdés szerepelt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?”. A Nemzeti Választási Iroda elnöke február 27-én formai előírásokra hivatkozva utasította el az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

A kezdeményező ezután ismét benyújtotta az ívet, melynek hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottságnak kellett napirendre tűznie. A bizottság csütörtökön egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítést arra hivatkozva, hogy a kérdés olyan tárgykört érint, melyben az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani.

Patyi András, az NVB elnöke az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési választások kitűzése a köztársasági elnök hatásköre, országos népszavazást viszont csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kezdeményezni. Az elnök kitért arra is, hogy az Országgyűlés megbízatása négy évig tart, feloszlatásáról nem lehet népszavazást tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik