Belföld

Májusban kezdhetnek a magyar katonák Irakban

Szijjarto-Peter(1)(210x140).jpg (Szijjártó Péter)
Szijjarto-Peter(1)(210x140).jpg (Szijjártó Péter)

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a dzsihadista szervezet működése növelte Európában a terrorfenyegetettséget.

A Pannon Lapok társaságának adott interjúban Szijjártó Péter kiemelte, hogy nem most szállunk be a konfliktusba, mivel Magyarország már része a konfliktusnak, hiszen az „egész nyugati rendet érte brutális támadás az Iszlám Állam részéről. Az esztelen, barbár öldöklés, amit ők folytatnak, a nyugati értékközösség és a nyugati értékvilág elleni egyértelmű támadás, amelyet nekünk kötelességünk visszaverni –fogalmazott a külügyminiszter.

Szijjártó szerint az akció költsége maximum 20 milliárd forint lehet, felszerelésvásárlással együtt, de tárgyalnak az amerikaiakkal arról, hogy bizonyos eszközöket, felszereléseket biztosítanak a magyar katonák számára, ezzel pedig több milliárddal csökkenhetnek a kiadások.

Arra a kérdésre, hogy kell-e esetleges megtorló támadástól tartanunk, a külügyminiszter, azt mondta, hogy kétségtelen, hogy nő a biztonsági kockázat, amennyiben katonákat küldünk Irakba. Hangsúlyozta közben, hogy “az iszlám Állam nem válogat, teljesen függetlenül attól, hogy valaki katonákat küld, vagy a humanitárius munkában vesz részt, ugyanúgy fenyegetve van.

A katonák kiküldésének forgatókönyvéről azt mondta Szijjártó, hogy március második felében a vezérkar képviselői a helyszínre utaznak, megnézik azt a területet, ahol a magyar katonák szolgálnának. Miután hazajöttek elkészül a kormány előterjesztése, amiről áprilisban dönthet a Parlament. Ha pozitív döntés születik, elkezdődik a katonák kiválasztása és kiképzése, és május második felében szolgálatba is állhatnak az alakulatok – összegezte a külügyminiszter.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik