Belföld

Jogsértő volt a rendőrök eljárása Érpatakon

A bíróság döntése szerint törvényellenesen jártak el a rendőrök, amikor kivezették a TASZ munkatársait az érpataki bcseület napi rendezvényről.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyik munkatársát, Szőllőssy Gábort és TódorJános újságírót Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere 2013. február 9-én rendőrökkel vezettette ki az önkormányzat által szervezettrendezvényről – írja a hvg.hu. A TASZ által kiadott közlemény szerint Tódor nem adott okot a rendőrségi fellépésre: a rendőrök csak azért jártak el vele szemben, mert a polgármester nemkívánatos személynek nevezte, akinek politikai nézetei miatt nincs helye a rendezvényen. 

Az üggyel kapcsolatban korábban a Független Rendészeti Panasztestület megállapította, hogy az alapjogot súlyosan sértő intézkedésre került sor. “A testület állásfoglalása rögzítette, hogy Tódor semmilyen jogellenes cselekményt nem követett el a helyszínen, és hogy a polgármester egyértelművé tette, hogy a rendőri fellépés alapja a személyes ellenszenv, amit Tódor iránt táplál” – közölte a jogvédő szervezet. 

Ezzel szemben az országos rendőrfőkapitány úgy foglalt állást, a rendőri fellépés indokolt volt, mert “a polgármester bejelentése alapján joggal következtethettek arra, hogy a kialakult helyzet a közrendet és a közbiztonságot veszélyezteti”. Ám a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság most kimondta, a rendőrségi határozat jogszabálysértő, ezért a bíróság hatályon kívül helyezte. A per eredményeként az országos rendőrfőkapitánynak újra le kell folytatnia az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik