Belföld

Gyurcsány film miatt perelt, elvesztette

elment az őszöd (elment az őszöd)
elment az őszöd (elment az őszöd)

Az ítélőtábla jogerősen elutasította a volt miniszterelnöknek az Elment az őszöd rendezőjével szemben benyújtott keresetét.

Korábban megírtuk: jól megírt szatíra lehetett volna, de rettenetesen gagyi lett Dézsi Zoltán „Elment az őszöd” című filmje, melyben Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök a képzelt és sokak számára vágyott jövőben börtönben ül.

Ha valakinek ciki lehetett ez a film, azok az elkészítésében közreműködők, ennek ellenére Gyurcsány perelt, személyiségi jogainak megsértése miatt. Álláspontja szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, közcél, közérdek nem indokolja. A volt miniszterelnök ügyvédje közölte: védence a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága mellett áll, de ennek is van határa.

Dézsi Zoltán rendező jogi képviselője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az alkotás egy fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be – játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történt volna.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék 2013-ban utasította el a volt kormányfő keresetét, ezt az ítélőtábla másodfokon jóváhagyta. A szóbeli indoklásban a bíró a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelmével érvelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik