Belföld

Egész osztályokat kényszerítettek évismétlésre

sérült gyerekek (sérült gyerekek, fogyatékos, )
sérült gyerekek (sérült gyerekek, fogyatékos, )

Súlyos visszásságokat állapított meg az ombudsman az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai évfolyamainak megszüntetése kapcsán - számol be csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet.

Székely László, az alapvető jogok biztosa szerint azzal, hogy a középfokú felvételi eljárás kellős közepén hoztak egy olyan jogszabályt, amely gyakorlatilag megtiltotta a 9. évfolyam elindítását, egész osztályokat kényszerítettek évismétlésre.

Székely László a cikk szerint azután indított vizsgálatot, hogy sajtóhírekből értesült az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzésének 2014 szeptemberétől történő megszüntetéséről.

Az iskolák nyolcadikos gyerekeinek szüleit 2014 februárjában, a felvételi jelentkezési határidő lejártával egy időben értesítették arról, hogy az előzetesen meghirdetettel ellentétben szeptemberben mégsem indul el a 9. évfolyam. A sérült gyermekek érdekében ezért több érintett intézményben úgy döntöttek, hogy szülői kérésre inkább az egész nyolcadik évfolyammal osztályt ismételtetnek, hogy időt nyerjenek a pályaválasztásra. Az előkészítő szakiskolákat kizárólag értelmi fogyatékossággal élő tanulók számára hozták létre – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik