Belföld

Citromdíjat kapott Lázár János

Lazar-Janos(210x140).jpg (Lázár János)
Lazar-Janos(210x140).jpg (Lázár János)

A kormány koncepciós alapon állami erőszakot vetett be civil szervezetekkel szemben – ezzel indokolták a Miniszterelnökséget vezető miniszter „kitüntetését”.

Idén Lázár János és a Miniszterelnökség nyerte a Civil Citrom-díjat – tudósít a Népszabadság. Az „elismerésben” azok részesülhetnek, akik az adott évben a legnagyobb csapást mérték a nonprofit szektor függetlenségére és a jogegyenlőségre.

Előzőleg bárki jelölést tehetett az interneten, a jelöltek közül egy 12 fős bizottság döntött arról, ki kapja a díjat.

A Norvég Civil Támogatási Alap ürügyén a civil szervezetek függetlensége ellen indított kormányzati akció volt 2014 egyik leglátványosabb, legdurvább és legleplezetlenebb civilellenes jelensége – áll az indoklásban. Mint írták, Lázár János miniszter elhatározására, Csepreghí Nándor helyettes államtitkár ügybuzgó végrehajtásával, a Kehi és a NAV, valamint a rendőrség és az ügyészség együttműködésével a kormányzat megkísérli ellehetetleníteni a tőle független civil szerveződéseket. A rendszerváltás óta most érte először a civil szervezetet ennyire durva, összkormányzati támadás – írták.

Az állam huszonöt év óta most először alkalmazta a civil szervezetek egy körével szemben nyíltan és felvállaltan elvi, koncepciós alapon a különböző állami erőszakszervezeteket: rendőrséget, ügyészséget, adóhatóságot, kormányzati ellenőrzési hivatalt – közölték, hozzátéve, hogy a kormányzati vezetőknek teljesen más fogalmuk van a civil társadalom és a kormány viszonyáról, mint demokratikus társadalmakban, jogállamban szokás. Hozzátették: a kormánypropagandaként működő közmédia is teret ad a civil szektorral szembeni hangulatkeltésnek.

A díjkiosztást Józsefvárosban, a Kapocs Ifjúsági Szolgálat irodájában tartották, a kitüntetettek közül viszont senki nem jelent meg. Az ünnepségen citromtortát ettek a résztvevők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik