Belföld

Kommunikáció szak: nem tűnik el, átalakul

Míg korábban sarkos megállapítások jelentek meg a kormányzati tervekről, egyelőre még csak egyztetés folyik, és a felülvizsgálatot végző bizottság szerint is szükség van az alapszakra – írja az Index.

Ezután is lehet majd tanulni újságírást, médiaismereteket vagy üzleti kommunikációt a magyar egyetemeken, legfeljebb a kommunikáció- és médiatudománynak nevezett szak szűnik meg vagy alakul át – derül ki az Index cikkéből.

A hírportál úgy értesült, hogy a döntéshozók szerint a szak tartalma megújításra szorul, meg kell szüntetni egy párhuzamosságot is, de a képzéseket felülvizsgáló bizottság úgy látja: ezután is szükség van egy hasonló alapszakra. Ilyet nagy valószínűséggel csak tandíjas helyeken lehet majd tanulni, az állam legfeljebb egy “közszolgálati média szakot” fog finanszírozni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Korábban az Eduline.hu azt írta: több társadalomtudományi- és bölcsészszak, köztük a kommunikáció szak megszűnhet, ezeken a szakokon sem állami, sem önköltséges képzés nem lesz, kommunikációt legfeljebb a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tanulni.

Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerda délután közölte, döntés semmiről nincs, az államtitkárság a Magyar Rektori Konferencia bizottságaival csak egyeztetéseket folytat a felsőoktatási szakok “racionalizálásáról”. A megbeszéléseken sem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, sem egyetlen más intézmény neve nem hangzott el, a szakok felülvizsgálata semmiféle összefüggésben nincs azzal, hogy hol lehet államilag támogatott és fizetős helyeken tanulni.

Az Index információi szerint a helyzet nem drámai, de komoly változások következhetnek. Dezső Tamás, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja ott volt a legutóbbi egyeztetésen is, de ő nem tapasztalt semmilyen prekoncepciót vagy diktátumot a kormányzat részéről. Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár azt kérte, fésüljék át a szakok tartalmát, és vessék össze azt a diplomás pályakövetési rendszer adataival, azaz nézzék meg, mennyire lehet a munkaerőpiacon használni az egyes szakokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik