Belföld

Botrányosan gyenge pályázatokkal lettek kancellárok fideszes politikusok

Alacsony színvonalú, tartalmatlan, rövid pályázati anyagokkal nyertek kancellári helyeket egyes fideszes kötődésű politikusok. Volt, aki álláskeresésként fogta fel a kancellári pályázatot.

A VS.hu gyűjtötte össze, mit tartalmazott az egyetemek és főiskolák gazdasági vezetői posztjára pályázó, fideszes támogatású egykori helyi és országos politikusok pályázati anyaga. A dokumentumokat sem a minisztérium, sem az intézmények nem tették nyilvánossá, és a lap kérésére sem adták ki, még a személyes adatok kitakarásával sem.

Értelmetlen mondatok, nyelvtani hibák

Egyes pályázatokban ilyen mondatok szerepeltek: „A főiskola szakmai ismertsége, kapcsolatrendszere kiváló, melynek további fejlődését szeretném segíteni a biztos gazdasági héttér működtetésével, amelybe beletartoznak a felsőoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak és az intézménynél lévő vagyon elemek legeredményesebb felhasználás.” Másutt ezt lehetett ovasni: „Lehetőségem lenne a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók körülményeinek, lehetőségeinek optimalizálására, ezzel pedig közvetett módon szerepet játszanék a társadalom értelmiségi tőkéjének támogatásában.” 

Árvízi védekezés, mint referencia

Csathó Csaba egri fideszes önkormányzati képviselő nem vitte túlzásba: mindössze fél oldalban foglalta össze, miért pályázott az Esterházy Károly Főiskola kancellári posztjára. Dietz Ferenc volt szentendrei fideszes polgármester két sikeres árvízi védekezést tartott fontosnak kiemelni a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellári tisztságáre beadott pályázatában. Meg is kapta a posztot. Mihályi Máté Győző annyira biztosra akart menni, hogy a Dunaújvárosi Főiskolától a Semmelweis Egyetemen át a Testnevelési Egyetemig összesen tizennégy helyre beadta a jelentkezését. Ezt még a bírálóbizottság is úgy értékelte, hogy inkább az állskeresés, mint a feladat kihívása vezérelte.

Több pályázó esetében fideszes polgármesterek, országgyűlési képviselők, kormányhivatali vezetők, vagy egyenesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írt ajánlást – utóbbira a Semmelweis Egyetem kancellárjává lett Szász Károly a példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik