Belföld

Kanadában „fehér embernek” számítottak

gyöngyöspata (gyöngyöspata)
gyöngyöspata (gyöngyöspata)

Harminckilenc gyöngyöspatai roma menekültstátuszát hagyták jóvá a tengerentúl. Ha tehetné, mindenki elhagyná a falut.

A kanadai szövetség helybenhagyta 39 gyöngyöspatai magyar roma menekültstátuszát. Az esetről beszámoló torontói lap megírta: a fasiszták olyan súlyosan megfenyegették az ott élő kisebbséget, hogy a Vöröskereszt is közbelépett.

2011 tavaszán súlyos etnikai feszültség alakult ki, miután a szélsőjobboldali Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözésekbe fogott a településen, célpontjuk a helyi roma lakosság volt. A feszült helyzetben verekedések is kitörtek, több náci szervezet és jobbikosok is Gyöngyöspatára érkeztek és részt vettek a konfliktusban. 

A nemrég várossá lett Gyöngyöspata cigánytelepéhez vezető úton beszélgetett a Népszabadság újságírója négy roma asszonnyal. Egyikük évek óta brigádvezetőként dolgozik a közmunkaprogramokban, idén nyugdíjba mehet. Azt mondta, teljes szívéből örül, hogy Kanada befogadta Ráczékat, mert ott lehet boldogulni – „Kanada nekik a mennyország, ahhoz képest Gyöngyöspata a pokol”, jelentette ki. A menye hozzátette: mennének ők is, akár már holnap, a gyerekekkel együtt azonban egymillió forintba kerülne a repülőjegy. „Annyi pénz a világon nincs” – jelentette ki.

A Kanadába emigrált Rácz Richárd a Toronto Star vasárnapi cikkében azt mondta: nagyon boldogok, hogy biztonságban van az életük. A 2011-es események után nagyon sok gyöngyöspatai cigány indult el Kanadába, sokan azonban visszatértek, mert nem tudták kivárni a menekültügyi procedúrát. Csemerék azért tértek vissza másfél év után, mert a feleség megbetegedett és jobban bíztak az itteni gyógykezelésben. Pedig sosem volt olyan jó életük, mint ott – mondta Csemer Géza. „Fehér embernek számítottam, senki nem éreztette velem, hogy cigány vagyok és munkám is akadt, festőként dolgoztam” – mesélte a férfi. Azt tervezik, hogy újra nekivágnak, de már nem Kanadának, hanem Nagy-Britanniába dolgozni, ahogy a többi magyar is.

A falut elhagyók házai az enyészeté lesznek, eladni nem tudták az ingatlanokat, azoknak errefelé nincs értékük. Bentről mindent, amit tudtak, pénzzé tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik