Belföld

Áder hiába küldte vissza a törvényt

Kovács Zoltán (Kovács Zoltán)
Kovács Zoltán (Kovács Zoltán)

Az államigazgatás átalakításáról szóló jogszabályt változatlanul terjesztik be. Túl drága lenne végrehajtani a kért változtatásokat.

Mivel a köztársasági elnök által javasolt változtatások akár több száz milliárd forintos többletkiadást is jelenthetnének, a kormány úgy döntött, hogy a jogszabály változatlan formában történő újra benyújtását támogatja – mondta el Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek.

A javaslatot L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára terjesztette be, célként jelölve meg az eljárások gyorsítását, amely nem a 21 napos általános ügyintézési időtartam, hanem a bruttó ügyintézés időtartamának csökkenésével valósul meg. Erre példaként említette, hogy megszűnnek a kormányhivatali rendszeren belüli szakhatósági eljárások, egyebek mellett a szociális igazgatás, a munkaügy és a környezetvédelem területén. Az államtitkár a közigazgatás hatékonyságának növelésével, az eddigieknél összefogottabb, ellenőrzöttebb és költségtakarékosan működő területi államigazgatás megteremtésével indokolta a változtatásokat, amelyeket az Országgyűlés március 3-án szavazta meg.

Áder János a törvényben azt a részt kifogásolta, amely szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyben eljáró hatóság a döntéseit hirdetményi úton közli. A döntés közlésének napja a hirdetmény kifüggesztését követő ötödik nap. E hirdetmény kifüggesztésével egyidejűleg a hatóság – ha a döntése az ügyfélnek kötelezettséget állapít meg vagy alapvető jogát korlátozza – egyéb kapcsolattartási forma használatával is tájékoztatja az ismert ügyfelet a döntésről. Ám a törvény úgy szól, hogy a közlés jogkövetkezményei annak ellenére is a hirdetményi közléshez kapcsolódóan állnak be, ha a hatóság egyéb kapcsolattartási módon is tájékoztatja az ügyfelet a döntésről. A köztársasági elnök szerint azonban a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jog biztosítása érdekében fontos, hogy a jogkövetkezmények az egyéb közléshez kapcsolódóan álljanak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik