Belföld

Az állam büntetőpolitikája miatt zsúfoltak a börtönök

börtön (börtön)
börtön (börtön)

A bírák nagyobb mozgásterével, a házi őrizet gyakoribb alkalmazásával lehetne javítani a helyzeten a Magyar Helsinki Bizottság szerint.

Át kell alakítani a magyar büntetőpolitikát az Emberi Jogok Európai Bíróságának keddi ítélete nyomán – közölte a Magyar Helsinki Bizottság. A strasbourgi testület kimondta: sérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát az, hogy Magyarországon túlzsúfolt cellákban tartják fogva a bebörtönzötteket.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az államnak ki kell terjesztenie az alternatív büntetések gyakorlatát, hogy ez által csökkenjen a börtönök zsúfoltsága. A civil szervezet munkatársa, Ivány Borbála elmondta: a túlzsúfoltságot az okozza, hogy az állam büntetőpolitikája egyre szigorúbb, az igazságszolgáltatás szereplői elsődlegesen a fogva tartást használják szankcióként, noha vannak hatékonyabb intézkedések is.

Javasolják például, hogy a bíróságok inkább a házi őrizetet alkalmazzák, valamint töröljék el a középmértékre vonatkozó szabályt, amely a bírák mozgásterét növelné – hangzott el a Magyar Helsinki Bizottság sajtótájékoztatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik