Belföld

Áder visszaküldött két törvényt a parlamentnek

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításáról szóló, valamint az egyes jogállási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt.

Utóbbi törvény volt az, aminek az egyik, kétharmados többsége igénylő módosító javaslata elbukott a parlamenti szavazáson. Ennek a törvénynek a módosítása kimondja, hogy a közszféra azon dolgozóinak, akiket köztörvényes bűncselekmény miatt büntetőeljárás alá vontak, tájékoztatniuk kell munkáltatójukat a meggyanúsításukról. A változtatástól a kormány foglalkoztatottjai feddhetetlenségét, a közszférába vetett bizalom erősödését várja. A képviselők 131 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezését.

A területi államigazgatás átalakításáról szóló, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár által benyújtott javaslatot a képviselők 126 igen szavazattal, 69 nem ellenében hagyták jóvá. A jogszabály célja az eljárások gyorsítása, ami nem a 21 napos általános ügyintézési időtartam, hanem a bruttó ügyintézés időtartamának csökkenésével valósul meg. Erre példa, hogy megszűnnek a kormányhivatali rendszeren belüli szakhatósági eljárások, egyebek mellett a szociális igazgatás, a munkaügy és a környezetvédelem területén. A módosítások április 1-jén lépnek hatályba.

A területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról elnevezésű javaslatcsomag többek között úgy változtatja meg a szociális törvényt, hogy a tartósan beteg embert otthonukban ápoló, eddig méltányossági ápolási díjra jogosult személyek munkáját a jövőben is elismerjék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik