Belföld

Pintér nem kér bocsánatot az Ökotárstól

pinter-sandor(430x286).jpg (pintér sándor)
pinter-sandor(430x286).jpg (pintér sándor)

Szerinte nem célszerű egy későbbi bírósági döntés alapján számon kérni a nyomozó hatóság törvénysértő döntését.

Nem kér bocsánatot Pintér Sándor az Ökotárs Alapítványtól, melynek irodájában és munkatársainak lakásán törvénytelenül tartottak házkutatást tavaly – írja a 444.

A Norvég Alappal szembeni boszorkányüldözés állomásaként negyvenhárom készenléti rendőr vonult ki. Az alapítvány panaszt tett, a bíróság idén januárban jogerősen mondta ki, hogy jogtalan volt a házkutatás.

Ezek után Fodor Gábor országgyűlési képviselő Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult azzal a kérdéssel, hogy mikor fog bocsánatot kérni akár ő személyesen, vagy akár valaki a nyomozók közül. Arra is kíváncsi volt, hogy volt-e következménye a törvénysértéseknek.

Pintér válaszában azt írta, hogy szerinte a nyomozó hatóság döntéseit „nem célravezető” egy későbbi bírósági döntés tartalma szerint értelmezni.

Sőt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérésére a NAV szeptemberben az Ökotárs adószámát is felfüggesztette arra hivatkozva, hogy a Kehi szerint az alapítvány nem működött együtt velük. Az alapítvány ez ellen is fellebbezett arra hivatkozva, hogy a Kehinek az ügyben sem vizsgálati, sem adatkérési jogosultsága nincs. Jelenleg ítéletre várnak.

A szocialista Bárándy Gergely azt kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy mikor adja vissza a NAV az adószámot. A házkutatás ügyében hozott ítéletre is hivatkozott, miszerint tavaly szeptemberben nem állt fenn bűncselekmény gyanúja, nem volt folyamatban nyomozás, így az intézkedés elrendelésének feltétele is hiányzott. Tállai András államtitkár általánosságban arról beszélt, hogy az adószám-felfüggesztés után a NAV folyamatos kapcsolatban áll a Kehivel, a két szervezet egyeztet, hogy újabb ellenőrzésre vagy egyéb intézkedésre sor került-e és a korábbi egyeztetésekhez képest felmerültek-e olyan körülmények, aminek következtében megszüntethető a kényszerintézkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik