Belföld

MSZP: Orbánék üzletkötővé fokozzák le a nagyköveteket

A miniszterelnök és a külügyminiszter megalázta az általa kinevezett nagyköveti kart a külképviselet-vezetői értekezleten – írta Mesterházy Attila.

A klasszikus diplomácia értékeit és érdemeit nélkülöző orbáni-szijjártói külgazdasági szemlélet csak üzletkötőket vár el a gondolkodó és elemző diplomaták helyett – írta Mesterházy Attila, a külügyi bizottsági tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 
Fotó: MTI 

A szocialista politikus szerint tévedtek, akik a nagyköveti értekezlettől a külpolitikai irányvonal megváltoztatását várták, Orbán Viktor eddigi világképe ugyanis nem változott.

A gazdasági kérdéseket mindenek fölé helyező miniszterelnöknek Magyarország NATO- és EU-tagállami elkötelezettségéről, szövetségesi kötelezettségvállalásairól, a szétesőben levő visegrádi együttműködés és a kiüresedett szomszédsági kapcsolatrendszer megerősítéséről, valamint az időnként kényes nemzetpolitikai kérdések felvetésének szükségességéről kellett volna beszélnie – sorolta az ellenzéki képviselő.

Mesterházy Attila hozzátette, “a kormányzati propaganda ellenére” a keleti nyitást kudarcnak tartja, mivel a legtöbb relációban csökkent a kereskedelmi forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik