Belföld

Pogátsa: Kész Zoltán futóbolond

pogátsa zoltán (pogátsa zoltán)
pogátsa zoltán (pogátsa zoltán)

Sokan igazi baloldali pártot szeretnének, nem baloldaliak által támogatott szélsőliberális jelölteket – mondta a közgazdász.

„Aki megkérdőjelezi az általános választójogot, vagy azt gondolja, hogy az adószedés valójában lopás, az nemcsak itt, de még az Egyesült Államokban is szélsőségesnek számít” – mondta Pogátsa Zoltán közgazdász a Népszabadságnak adott interjúban. Szerinte a veszprémi időközi választáson az ellenzéki összefogás nem kapott több szavazatot, mint tavaly tavasszal, egyszerűen annyi történt, hogy megfeleződött a Fidesz szavazótábora, a választók több mint fele viszont nem talál pártot magának.

A Készre szavazók többségének ez a választás csak a kétharmad lebontásáról szólt, nem volt szempont a jelölt kiválasztásakor, hogy 2018-ra felkészüljenek, ütőképes baloldali pártot építsenek. Pogátsa szerint a szocialisták rövidlátók, nem erősítik a baloldali narratívát. Rendes nyugat-európai demokráciákban mindig szociáldemokrata a váltópárt, a liberálisok pedig elfelejtik, hogy csak akkor tudják kisebbik koalíciós partnerként leváltani a Fideszt, ha van egy náluk nagyobb, ütőképes baloldali párt, akivel szövetkezhetnek.

Ahhoz, hogy a 2018-as vagy akár a 2022-es választást megnyerje az ellenzék, legalább 40 százalékos támogatottságú szocialista párt kellene, amit Kész Zoltánokkal és Bokros Lajosokkal nem lehet elérni – mondta az elemző. A német szocdemeket körberöhögnék, ha berlini liberális klubok vezetőit indítanák valahol – fejtette ki, bár szerinte a változás jele, hogy Tapolcán már „rendes balos”, egy szakszervezeti vezető lesz a baloldal jelöltje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik