Belföld

Perkátáról indulna a távol-keleti tengely

győry-kastély (győry-kastély)
győry-kastély (győry-kastély)

345 milliós forrás jut a Fejér megyei település kastélyának felújítására, ahová Kínáról szóló kiállítás kerül majd.

Peking történetéről szóló kiállítás nyílik majd a Fejér megyei Perkátán lévő Győry-kastélyban, miután uniós pénzből felújítják az épületet – írja a HVG. Érdekes kérdés, hogy hogyan kerül, ha nem is a csizma az asztalra, de Kína a kastélyba.

Perkáta és Kína kapcsolata 1960-ig nyúlik vissza, amikor a helyi tsz és a Peking melletti Huahsziang népi kommunája felvette egymással a kapcsolatot. A barátság a rendszerváltás után is megmaradt, 2001-ben testvérvárosi szerződést írtak alá.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: a kormány uniós forrásból 345 millió forinttal támogatja a kastély felújítását. A perkátai kastély nem része a Nemzeti Kastélyprogramnak, ugyanakkor tervben van egy önálló Fejér megyei kastélyturisztikai útvonal létrehozása, melynek fontos állomása lenne a Győry-kastély.

Galambos Dénes helyi fideszes országgyűlési képviselő szerint az új özpont „országosan is kiemelkedő lesz”, és hozzátette, hogy a szomszédos Rácalmásnak dél-koreai kapcsolata van a Hankook révén, így „távol-keleti tengely” is létrejöhet a két település segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik