Belföld

Orbán: ha én irányítanék, már mind börtönben lenne

Orbán a Kossuth Rádióban (orbán viktor, )
Orbán a Kossuth Rádióban (orbán viktor, )

A miniszterelnök a Buda-Cash-botrány kapcsán mondta mindezt. A veszprémi vereségről és az ezt követő időszakról is beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

A műsorvezető kérdésére, hogy kinek üzent, kit akart felébreszteni az évértékelő beszédében, azt mondta: mindenkit, de nem üzengetni akart, hanem beszélt azzal, akivel kell. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a következő négy év más lesz. Tele lesz belpolitikai harcokkal, amelyeket vállalni kell, bele kell állni.

Nem elégedettek velünk

A veszprémi vereséggel kapcsolatban elmondta, ez azt jelenti, hogy „nem elégedettek velünk”. Két következtetést vont le. Egyrészt lassítani kell az ütemen, egyeztetni, konzultálni kell. Másrészt nem harcoltak elég jól, nem vették fel a kesztyűt, több harcosság kell.

A veszprémi vereség másik hozadéka volt az elbukott kétharmad, amely miatt a kormányfő nem esett különösebben kétségbe: „25 éve vagyok képviselő, csak négy év volt, amikor kétharmadunk volt, menni fog ez” – mondta. – „Ha nincs kétharmadod, dolgozz többet.”

Olyan kérdésekben, ahol erre szükség van egyeztetni fognak az ellenzékkel. Ilyen például a kurdisztáni katonai részvétel az Iszlám Állam ellen. Orbán ebben az esetben például kellő körültekintés mellett hajlik arra, hogy a nyugati koalíció oldalán vegyünk részt mi is a harcban.

A Buda-Cash-ügyben a műsorvezető hiányolta, hogy még nem kattant a bilincs, amire válaszul Orbán Viktor így reagált: „Ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám, akkor már mind börtönben lenne.”

Emellett szerinte sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és “ki kell takarítani ezt az istállót”. Megerősítette, tárgyalnak a bankszövetséggel és a jegybankkal arról, hol kell szigorítani az ellenőrzés rendszerét.

A bajba került önkormányzatokkal összefüggésben azt vetette fel, logikus lenne, ha a helyhatóságok inkább az államkincstárban vezetnék a számláikat, ezért fel kell gyorsítani a kincstár korszerűsítését.A 

Reklámadó biztosan lesz

A reklámadó kapcsán kifejtette, szerinte nem álltak háborúban senkivel, így nem is kell békét kötni. Szerinte csak annyi történt, hogy az unió által javasolt változtatások miatt át kellett alakítani a rendszert. A változtatások kapcsán szerinte arról még konzultálni kell, hogy a legkisebbek kaphassanak-e nullaszázalékos adókulcsot. Ugyanakkor: leszögezte, reklámadó lesz, nem szeretné ugyanis, ha az a gyakorlat alakulna ki, hogy túl nagy ellenállás esetén eltörölnek egy ésszerű adónemet, mert “akkor majd a csendesebb magyaroktól kell beszedni az így hiányzó összeget”.

Orbán Viktor a rádióinterjúban elmondta azt is, a kormány döntött az útdíj-kompenzációról, már csak technikai munka folyik. Szólt továbbá az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerről, ez ekáerről, amely – mint mondta – “felvette a végleges formáját”. E rendszer szerinte egy radikális lépés az áfacsalások visszaszorítása felé.

A kilencosztályos általános iskolával kapcsolatos felvetésről Orbán Viktor azt mondta, a konzultáció még nem zárult le, a vita zajlik, azt azonban világossá tette: változtatni kell az általános iskolai képzés rendszerén, mert tömegesen kerülnek ki az általános iskolákból olyan gyermekek, akik nincsenek felkészítve a középiskolai tanulmányokra.

Végül szó volt az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodásról is, amellyel kapcsolatban a kormányfő kinyilvánította: olyan egyezményt nem támogat, amely gazdasági jogviták eldöntését kiemelné a magyar bírósági rendszerből, és valamilyen távoli választott bírósághoz helyezné át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik