Belföld

Áder János Portugáliába utazik és szobrot avat

Kondor Lajos atya szobrának felavatására utazik a köztársasági elnök Fatimába. Szentmisén vesz részt, és beszédet is mond.

Az államfő hivatalának közleménye szerint Áder János pénteken utazik Portugáliába, ahol a fővárosban a nap folyamán találkozik Anibal Cavaco Silva köztársasági elnökkel. Szombaton Fatimában koszorút helyez el Kondor Lajos sírjánál, szentmisén vesz részt a Magyar Kálvárián, majd beszédet mond, és felavatja a szerzetes szobrát. Az államfőt útjára elkíséri felesége, Herczegh Anita.

Kondor Lajos atya évtizedekig élt a portugáliai Fatimában. 1961-től a még gyermekkorukban elhunyt fatimai pásztorgyermekek, Ferenc és Jácinta boldoggá avatási perének posztulátora (boldoggá és szentté avatási eljárásoknál a megyéspüspök vagy illetékes elöljáró által kinevezett tisztviselő – a szerk.) volt. Nagy szerepe volt a fatimai magyar keresztút felépítésében, amely az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból jött létre. 2006-ban magyar állami kitüntetésben részesült. 2009-ben, 81 évesen halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik