Belföld

Szuperkórház épülhet a Déli helyére

déli pályaudvar (déli pályaudvar, vonatbaleset, )
déli pályaudvar (déli pályaudvar, vonatbaleset, )

Úgy tudni, a kormány vizsgálja a pályaudvar megszüntetését és a helyén az új létesítmény létrehozásának lehetőségét. A MÁV viszont hosszabb távon számolna a Délivel.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy hónapja jelentette be, hogy új kórházra van szükség Budapesten és felkérte a kormányt, hogy jelölje ki ennek a helyét. Az Index kormányzati körökből úgy értesült, hogy a Déli pályaudvar helyére kerülhet a szuperkórház. Azt, hogy az új létesítmény a Déli helyére kerülhet, az is alátámasztja, hogy a napokban a kormány felkérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne véglegesen Kelenföldre vinni a pályaudvar forgalmát.

Az új kórház felépítése mellett az szól, hogy Budapesten teljes káosz uralkodik a sürgősségi ellátásban, a betegeket össze-vissza szállítják a kórházak közt. A Déli pályaudvar jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik és fontos mentőállomás is található a közelében. Az M1-es és M7-es autópályáról, valamint Budaörs környékéről is gyorsan megközelíthető.

A Déli pályaudvar felszabaduló területe más kérdést is megoldana, a dugódíj tervezett bevezetése miatt ugyanis P+R parkolók kialakítására is szükség van. Erre is nyílna lehetőség, ráadásul helyben van a 2-es metró megállója.

A pályaudvar bezárását ugyanakkor a vasúttársaság nem támogatja, szakemberek szerint pedig rövid távon egyenesen öngyilkosság lenne. Középtávon viszont akár be is lehetne zárni a Délit, de ahhoz az kell, hogy a körvasútsoron legyenek megállók, a Kelenföldi pályaudvart pedig alkalmassá tegyék arra, hogy elbírja a plusz forgalmat. Jelenleg az állomás vágányhálózata nem alkalmas a szerelvények tárolására, takarítására, karbantartására sem.

A MÁV hosszabb távon megtartaná a Délit, az igényekhez igazítva többfunkciós intermodális csomópontként tartaná meg, egyben az épületegyüttes felújítását, eredeti modern építészeti karakterének helyreállítását is elvégeznék.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek elmondta: véleménye szerint a pályaudvar műszakilag nincs jó helyen, de nem az ő kompetenciája eldönteni, hogy mi legyen vele. Szerinte hosszú ideig tart még, mire a Délinél történni fog valami.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik