Belföld

Lázárék visszaéléseket gyanítanak a Főgáznál

gazora(430x286)(1).jpg (gázóra)
gazora(430x286)(1).jpg (gázóra)

Túlszámlázhatott az állami kézbe került szolgáltató, de konkrétumokat nem közöltek.

Nehéz helyzetben van a Főgáz Zrt. – írja az Origo. A 800 ezer fogyasztót kiszolgáló céget új tulajdonosa, az állam gyanúsítja csalással. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter súlyos visszaélések gyanúját vetette fel, államtitkára, Németh Lászlóné viszont már csak aggályokat fogalmazott meg a céggel kapcsolatban. Az ezt igazoló jelentést nem hozzák nyilvánosságra.

Kormányzati körökből az Origónak azt mondták, lesznek személyi következményei az ügynek, az ellenőrzéseket pedig más cégeknél is folytatják majd, mert azt sejtik, hogy a közműcégek kartelleztek a mérőórák felszerelése és működtetése során. Az órák pontos használatával viszont egy rezsicsökkentésnyi összeget is meg lehetne spórolni, ezért a Miniszterelnökség beleáll a más szolgáltatókra is kiterjeszthető ügybe, bár a részletek homályosak.

Szombaton egy lakossági fórumon jelentette ki Lázár, hogy az állami kézbe került Főgáz átvilágításánál a számlázás és mérés manipulálására utaló jeleket találtak. A miniszter szerint a vállalat számos esetben 20-30 százalékkal többet számlázott, az óracserét – amellyel pontosítani lehetett volna a mérést – viszont elutasította. Konkrétan úgy fogalmazott, hogy a Főgáz becsapta a társasházakat.

Utólag a Miniszterelnökség már azt nyilatkozta, hogy a Főgáz a törvényeknek és előírásoknak megfelelően végzi tevékenységét, a cégnél végrehajtott belső vizsgálatra hivatkozva viszont új kifogást fogalmaztak meg, mégpedig azt, hogy „a korábbi hálózatfejlesztések az ügyfelek szempontjából nem feltétlenül voltak indokoltak”.

Lázár államtitkára, Németh Lászlóné egy harmadik verzióval is előállt, ami szerint a Főgáz a fogyasztók jelentős részénél a szükségesnél nagyobb ellátásra méretezett mérőket szerelt fel, aminek magasabb költségét a fogyasztók fizették meg. Milliárdos nagyságrendű összegről van szó, több ezer fogyasztót magasabb elszámolási kategóriákban tartottak – mondta Némethné, aki szerint a visszatérítés nem lehetséges, de lecserélik az órákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik