Belföld

Kerülgetik egymást a pártok és a civilek

internetado-tuntetes(210x140).jpg (internetadó tüntetés)
internetado-tuntetes(210x140).jpg (internetadó tüntetés)

Van, aki szerint ügyek mentén lehetséges az együttműködés, de olyan vélemény is akad, amely szerint a leszerepelt pártok a legfőbb akadályai Orbán távozásának.

Van demokrácia Magyarországon, csak korlátozott – ezt mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a Republikon Intézet csütörtöki budapesti konferenciáján, melyen ellenzéki pártok vezetői és civilek szólaltak fel.

Fodor hangsúlyozta: amíg az ellenzék nem tud együttműködni, nem lesz kormányváltás. Civil fórum létrehozását javasolta.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke azt mondta: a fő feladat ma a Fidesz által foglyul ejtett állam visszafoglalása. Ezt az egész társadalomnak kell megtennie, ezért fontos a civilek bevonása. Az állam visszafoglalásához túl kell lépni a pártlogikán, meg kell érteni, hogy együttműködésekre van szükség – jelentette ki. Juhász szerint nincs ma Magyarországon demokrácia, az államot egy párt foglalta el.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja azt mondta: egy normális demokráciában a pártok egymással versengenek, nem együttműködnek, a mai magyar ellenzéki pártokat viszont egy platformra kényszeríti Orbán Viktor miniszterelnök.

Schiffer András, az LMP társelnöke szerint a Fidesz és Orbán Viktor populista miniszterelnök annak az illúzióját kelti az emberekben, hogy az államhatalom megvédi őket a multiktól és könnyebbé teszi a megélhetésüket. Ehhez képest kell az ellenzéki formációknak megalkotniuk stratégiájukat. Több kérdés köré szervezett országképet kell bemutatni, világossá kell tenni, hogy Magyarország számára nincsenek „sztár országok” sem keleten, sem nyugaton, Magyarország szövetségesei az azonos sorsú szomszédos országok. Az ország függőségén, a nemzetgazdaság kettéosztottságán változtatni kell és kezdeni kell valamit a dolgozói szegénységgel. Schiffer szerint demokrácia van, de jogállam nincs.

Szabó Tímea, a PM társelnöke azt mondta, hogy a civilek és a pártok együttműködését olyan alapra kell helyezni, hogy értelmes párbeszédet lehessen folytatni a szegénység és a nincstelenség felszámolásáról. Szerinte az ellenzéki pártoknál hitelvesztés figyelhető meg, a bizalom visszaszerzéséhez idő kell.

Tóbiás József MSZP-elnök kijelentette: a szocialistákat egyetlen dolog foglalkoztatja, az, hogy hogyan lehet leváltani a kormányt és lebontani a Fidesz által kiépített rendszert. A párt keresi a helyi együttműködés azon lehetőségét, melyekkel a társadalom bevonásával részesévé válhatnak az alternatíva építésének.

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája azt mondta: az ellenzéki pártok összefogása nem lesz megoldás 2018-ban, a nemzeti együttműködés rendszerének leküzdéséhez az kell, hogy a többször leszerepelt pártok felfogják, hogy ők az elsődleges nehézségei annak, hogy bármilyen érdemi politikai hatalmi változás bekövetkezzen.

Papp Réka Kinga szabadúszó újságíró szerint a civileknek együtt kell működniük a pártokkal, de keményen számon kell kérniük őket.

Lang András a MostMi csoport képviseletében arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok hitelességdeficittel rendelkeznek. Ő alternatívaként a direkt demokráciát ajánlotta a jelenlegi rendszerrel szemben.

Vágó Gábor, az LMP volt országgyűlési képviselője a Népharag csoport tagjaként vett részt a konferencián. Kijelentette: civilek és pártok együttműködéséről konkrét ügyek mentén lehet beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik