Belföld

Így fog kinézni a 3-as metró

Az M3-as metró felújítási tervpályázatán kiválasztották a nyertest, és a győztes pályamunkákat is megnézhetjük.

A BKK közleménye szerint a pályázat célja az volt, hogy a vonal felszíni épületeit korszerűvé tegyék mind esztétikai, mind funkcionális értelemben.

A nyílt és titkos eljárást a FŐMTERV Zrt.–UVATERV Zrt. Konzorcium indította tavaly novemberben, a pályaterveket 2015. január 20-áig lehetett benyújtani. A megadott határidőre 4 pályamű érkezett, mindegyikük eleget tett az előírt szabályossági követelményeknek, ezért kivétel nélkül érvényesek és elbírálhatók voltak.

Az építészeti koncepcióknak tartalmazniuk kellett az M3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciós terveit, a vonal esetleges északi meghosszabbításához az új felszíni állomások típusépületét, valamint a meglévő lépcsők lefedését.

A bírálóbizottság értékelése alapján az Építész Stúdió Kft. pályaműve, amely kiinduló alapot jelenthet a továbbtervezéshez. A nyertes pályázó a BKK szerint az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel bizonyított, sőt a meglévő épület továbbgondolásával a Klinikák állomáson is nagyvonalú építészeti megoldást javasolt.

Magas színvonalú javaslatot készített a IV. kerületi Óceánárok utcai leendő állomás megépítésére is, amely az M3-as metró vonalának északi meghosszabbításával az új felszíni megállóhelyek típusépülete lesz.

Arany János utcai megálló

Klinikák megálló

Pöttyös utca megálló

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik