Belföld

„Házassági válságban” az USA-val a kapcsolatunk

Németh Zsolt (németh zsolt)
Németh Zsolt (németh zsolt)

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár márciusban esedékes budapesti látogatása hozzájárulhat a félreértések eloszlatásához.

A feszült és rendezetlen viszony az Egyesült Államokkal jelentős mértékben korlátozza Magyarország mozgásterét, ezért elemi nemzeti érdek, hogy Magyarország törekedjen a “házassági válságban” lévő kapcsolat rendezésére és az azt megterhelő félreértések tisztázására – mondta a Népszabadságnak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A lap csütörtöki számában azt írta: a fideszes politikus elismerte, hogy a magyar-orosz viszony bizonyos elemei jelentenek szálkát az USA szemében. Szerinte Budapestnek azt kell megértetnie Washingtonnal, hogy a magyar-orosz kapcsolatok alapvetően gazdasági jellegűek. Politikai, biztonságpolitikai szinten a NATO legfontosabb tagja és annak egyik közép-európai szövetségese sokkal közelebb áll egymáshoz Moszkva megítélésében, mint ahogyan kívülről látszik. Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár márciusban esedékes budapesti látogatása is hozzájárulhat a félreértések eloszlatásához.

A Népszabadság azt írta: a Fidesz alapító tagja európai uniós szinten is kiemelt Amerika-politikát sürget, szerinte a formálódó transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodás (TTIP) minden buktatójával együtt kifejezi az USA és Európa hosszú távú egymásrautaltságát. Németh Zsolt úgy fogalmazott: Európának élnie kell a lehetőséggel, hogy Barack Obama még elnöki ciklusában szeretne pontot tenni a TTIP lényeges elemeire.

Ukrajnával összefüggésben azt mondta: Magyarország a nemzetközileg elismert határai között fejlődő, a sorsáról maga döntő Ukrajna megerősödésében érdekelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik