Belföld

Hat évig készültek a budapesti koalák fogadására – fotók

vobara (koala)
vobara (koala)

Csak eukaliptuszt esznek, de abból tizenötfélét. Holnaptól bárki meglátogathatja őket az állatkertben.

Péntektől a látogatók is megnézhetik a Fővárosi Állatkert két új koaláját. Nur-Nuru-Bin és Vobara Belgiumból és Németországból érkezett Budapestre – mondta Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben találhatók koalák, Európában mi vagyunk a tizedikek, Kelet-Európában pedig az elsők. Hatalmas elismerés bekerülni ebbe a szűk körbe, de komoly kihívás is – mondta Persányi. Hat év előkészület előzte meg a koalák érkezését, az állatkert munkatársai több mint ezerórányi külföldi képzésen vettek részt.

 Nur-Nuru Bin. Fotó: MTI

Az állatok kizárólag eukaliptuszlevelet esznek, naponta átlagosan fél kilót. Ezt egy dél-angliai ültetvényről frissen szerzik be számukra. Táplálkozásuk mégsem mondható egyoldalúnak, mert egészségük megőrzése érdekében 15 különböző eukaliptuszfaj leveleit kell fogyasztaniuk.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: a koalák ingyen kerültek Budapestre, az új koalaház építését és az előkészületeket a kormány finanszírozta. Az állatkert további fejlesztésére 25 milliárd forintot szánnak, az intézményt a legtöbb látogatót vonzó magyarországi intézményként tartják számon, tavaly 1 millió 70 ezren voltrak rá kíváncsiak.

Mindkét koala hím, ennek az az oka, hogy a nemzetközi koalaprogramhoz újonnan csatlakozó állatkertek először mindig csak hímeket kapnak, néhány éven belül nyílik lehetőség arra, hogy az egyik hím helyett nőstény érkezzen majd.

Vobara. Fotó: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik