Belföld

Buda-Cash: az államkincstár vezethetné az önkormányzatok számláit

buda-cash (buda-cash)
buda-cash (buda-cash)

Ezzel elkerülhető lenne, hogy a mostanihoz hasonló helyzet álljon elő, amikor a települések nem férnek hozzá számlájukhoz.

„Annak érdekében, hogy az önkormányzatokkal többet ne fordulhasson elő, hogy olyan pénzintézeteknél vezetik a számlájukat és kockáztatják ezáltal a közpénzt, amelyik brókerek garázdálkodásának köszönhetően csődbe megy, új törvényi szabályozásra van szükség” – mondta Gelencsér Attila kaposvári fideszes képviselő, aki azt javasolja, hogy az önkormányzatok számláit a jövőben a Magyar Államkincstár vezesse.

Gelencsér elmondta: a kaposvári székhelyű, a megyében 37 fiókkal rendelkező Dél-Dunántúli Takarék Bank 30 ezres ügyfélkörrel rendelkezik. A megyében minden negyedik családot és minden negyedik önkormányzatot érint a botrány, előbbiek mintegy 20 milliárd forinthoz, 22 önkormányzat pedig félmilliárd forintjához nem jut hozzá.

Körülbelül ezer kis- és közepes vállalkozás egymilliárd forintnyi pénze is beragadt, víziközmű-társulások, civil szervezetek, egyházak, non-profit szervezetek is érintettek több mint hétszázmillió forinttal, az agrárvállalkozók pedig nem jutnak hozzá a területalapú támogatásokhoz.

Gelencsér szerint a brókerek „szabad garázdálkodásának lehetőségét” a szocialisták teremtették meg és azt is elmondta, hogy ha a Dél-Dunántúli Takarék Bank részt vett volna a kormány által javasolt takarékszövetkezeti integrációban, nem állt volna elő a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik