Belföld

A menekültügyről vitáztak a pártok

menekültügyi vita (vita)
menekültügyi vita (vita)

A Jobbik szerint nincs gyűlölethullám, sokkal inkább sajnálat a kisgyerekekkel érkezők iránt. A Liberálisok szerint a Fidesz olyan embereket állított célkeresztbe, akik nem tudják megvédeni magukat.

A menekültügyről tartottak kerekasztal-beszélgetést csütörtökön a pártok. A szervezők minden parlamenti képviselettel rendelkező pártot meghívtak az eseményre, az LMP viszont nem kívánt részt venni, a DK pedig jelezte, hogy a Jobbik képviselőjével nem ülnek egy asztalhoz. A PM társelnöke, Szabó Tímea röviddel kezdés előtt mondta le a részvételt, a Fidesz-KDNP-től pedig ígéretet kaptak arra, hogy jelen lesz valaki, de végül nem így alakult. A rendezvényt a Liberális Magyarországért Alapítvány szervezte.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke a beszélgetésen kifejtette: pártja álláspontja szerint gazdasági bevándorlókra nincs szükség, de aki valódi üldöztetés elől menekül, annak segíteni kell. Megemlítette ugyanakkor, hogy Ásotthalom és Mórahalom térségében, az országhatár közelében nem tapasztalt gyűlölethullámot, sokkal inkább sajnálatot a kisgyermekekkel érkezők iránt. Beszámolt menekültek által elkövetett kisebb atrocitásokról is, ezzel kapcsolatban azt mondta, meg kell védeni a határ közelében élő embereket.

Tukacs István MSZP-s képviselő szerint menekültügyben nem a bal- és jobboldal, hanem a demokratikusan és nem demokratikusan gondolkodók közt van törésvonal. Kifejtette, hogy közös, gyors, európai megoldásra van szükség, humánusan kell bánni a menekültekkel, nem szabad rendészeti kérdésként kezelni az ügyüket. Szerinte a kormány azért vette elő a kérdést, mert megroppant népszerűségét akarta vele helyreállítani.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja úgy véli, hogy a menekültügy európai kérdés, egy akut krízis miatt lehet arról beszélni, hogy Magyarország EU-tagként milyen szerepet szán magának és hogy viszonyul más népekhez. A bevándorlást alapvetően pozitív jelenségnek tartja, ami történelmi távlatokban mindig gazdagította a társadalmat. Szerinte Magyarország alacsony szinten érintett a menekültügyben, ezer lakosra két bevándorló jut, míg az uniós átlag hat.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hangsúlyozta, hogy a menekültekhez való hozzáállás erkölcsi kérdés. Elmondta, hogy míg a kormánypropaganda menekültáradattal ijesztget, csak 503-an kaptak menekültstátuszt, a többi 42 ezer ember átlagosan egy napot töltött Magyarországon. Ő is úgy véli, hogy a Fidesz belső problémákról akarja elterelni a figyelmet, ezért olyan embereket állított célkeresztbe, akik nem tudják megvédeni magukat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik