Belföld

Policy Agenda: komoly ziccert hagy ki az ellenzék

Az állam az önkormányzatra tolta a segélyezést, amely a következő tapolcai választást is eldönthetné, de az ellenzéki pártok nem használják a helyzetet – derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Március 1-től jelentősen átalakult a szociális támogatási rendszer. Megszűnik öt támogatás, és a felelősséget egyértelműen az önkormányzatokra hárítja át a kormány. A Policy Agenda azt vizsgálata meg, hogy mennyire élt az ellenzék azzal a lehetőséggel, hogy képes legyen karakteres választ adni egy ilyen jelentős társadalmi kérdésre, mindez a következő időközi országgyűlési választások kapcsán különösen érdekes kérdés.

A Policy Agenda szerint a kistelepülések esetén nyilvánvalóan rosszabb a helyzet, mivel az állami segítségen felül nem képesek saját forrást biztosítani. Hiába igyekszik a kormány 30 milliárd forinttal segíteni a településeken, amelyet az alacsony adóerő-képeséggel rendelkező települések kapnak, ez csak tűzoltás.

Ajkán is kivonult az állam

Az elemzés szerint a következő országgyűlési időközi választás szempontjából is fontos lehet az átszervezés. A Tapolcát és Ajkát magában foglaló választókerület rendkívül differenciált a települések nagysága és ebből következően a demográfiai összetétel alapján. A két közepes méretű városban él a választók több mint 50 százaléka, míg a többi választó 58 település között oszlik meg.

A 60 település 2015. évi költségvetését megvizsgálva kiderül, hogy három településen az állam nem járul majd hozzá az iparűzési adó nagysága miatt a szociális kiadásokhoz. Mindezt úgy, hogy 2014-ben még jelentős mértékben segítette ezeket a településeket. Köztük van a választókerület legnagyobb városa Ajka is, amely a rendszer átalakítása miatt 31 millió forint költségvetési támogatástól esett el. Azaz ennyivel kevesebb pénzzel gazdálkodhat, amikor a szociálisan nehéz helyzetben lévők megsegítésére gondol.

Ennek megfelelően a szociális rendszer átalakítása révén a választók 35 százaléka olyan településen él, ahol az állam a szociális segélyezésből kivonult, mivel nem ad a továbbiakban támogatást. Ők az átalakítás abszolút vesztesei. De van olyan település is, ahol ugyan ad segítséget a kormány, de a tavalyihoz képest kisebb mértékben. Még Tapolca esetében is lesz csökkenés, a tervek szerint 3,5 százalékkal kevesebb támogatást kapnak a költségvetéstől a szociális támogatásokra, mint az előző évben.

Nem élnek a lehetőséggel

A Policy Agenda szerint ez nyilvánvalóan egy politikai ziccer az ellenzék számára, amelyet egyelőre nem képesek meglovagolni. A pártok honlapjait megnézve a Demokratikus Koalíció, az LMP egy közleményt adott ki, amelyben rossznak tartják a változásokat. Az Együtt és a Jobbik honlapján nem található az elmúlt egy hónapban semmilyen megszólalás a kérdésben.

Az MSZP ugyan napirend előtti felszólalást és pártelnöki sajtótájékoztatót is tartott a kérdés kapcsán az elmúlt napokban, ugyanakkor megítélésük szerint erős kezdeményezést nem tettek, és nem érezhető, hogy ezt a kérdést az elkövetkező hónapok politikai napirendjén akarnák tartani.

A PM felhasználta a lehetőséget arra, hogy az általa irányított Zuglói Önkormányzatban elfogadtatott egy olyan újszerűnek látszó javaslatot, amely minden kerületi lakos számára egyfajta minimumjövedelmet határoz meg. Aki ezt nem éri el, annak a jövedelmét addig a szintig kiegészítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik