Belföld

Példamutatásra kérte egy magyar cigány ember Ádert

áder jános (áder jános)
áder jános (áder jános)

Azt követeli, hogy a hat éve Tatárszentgyörgyön megölt kisfiú halálának napja nemzeti gyásznap legyen.

A Hír24 szerkesztőségének eljuttatott nyílt levelében Csorba Zoltán azt kéri, az államfő kezdeményezze a törvényhozásnál, hogy 2009. február 23-a legyen nemzeti gyásznap. Aznap ölték meg Tatárszentgyörgyön Csorba Robikát, aki a levélíró szerint „az újfasizmus legfiatalabb magyarországi áldozata” volt. „Orvul ölték meg őt is, több magyar cigány honfitársunkkal együtt a gyilkosok. Amíg a magyar társadalom nem néz szembe a történésekkel, addig a roma holokauszt nem ért véget. Amíg megtehetik, hogy egy halott honfitársunk kegyeletét megsértik, azért mert Schweitzer József főrabbi magyar zsidó volt, nem érezhetjük magunkat biztonságban. Amíg napjainkban, egy főzőműsorban, a köztévében következmények nélkül gyalázhatja a műsorvezető a cigányságot és emiatt nem háborodik fel a népesség, addig nincs társadalmi szolidaritás a cigányok mellett.”

A levélíró azt kéri, hogy Áder János „mutasson példát a társadalmi szolidaritásból”. Mint hazánk egységének legfőbb képviselője nyilvánítsa ki, hogy „a magyar cigányok sérelmére elkövetett gyilkosságok és a szélsőséges politikai akciók megengedhetetlenek egy demokratikus jogállamban. (…) A cigánygyilkosságok ugyanolyan terrorcselekmények Hazánk, Európa és az Emberiség ellen, mint a franciaországi események. Követeljük, hogy Csorba Robika halálának napja legyen nemzeti gyásznap Magyarországon! Kérem megtisztelő példamutatását!” Csorba Zoltán magyar cigány emberként írta alá levelét, amit postai úton küldött el a köztársasági elnöknek.

Csorba Robika ötéves volt, amikor hat éve édesapjával együtt Tatárszentgyörgyön megölték. Korábban a Párbeszéd Magyarországért jelezte, ez olyan tragédiája a magyar társadalomnak, amiről nem szabad elfeledkezni, ezért a párt törvénybe iktatná a Nemzeti Gyász Napját. A gyűlölet és az erőszak ellen minden magyarnak ki kell állnia – írta korábban Szabó Tímea. Az ellenzéki párt független képviselője úgy látja, a szegénység és különösen a romákat sújtó szegénység az elmúlt hat évben súlyosbodott. A párt meggyőződése, hogy hosszú távon érdemi változást egy esélyteremtő iskolarendszer kialakítása, valós munkahelyteremtés és a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni leghatározottabb fellépés hozhat. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik