Belföld

Nyolc fradista volt ügynök Novák Dezső özvegye szerint

Egy interjúban Mátrai Sándort meg is nevezi, mint a férje megfigyelőjét. Csempészárukkal tudták megfogni a focistákat.

“Megannyi drámát, leleplezést, félresiklott emberi sorsot láthattunk már a miniszterelnöktől kezdve politikus papán, sztárriporteren, rajongott zenészen át egészen a sportolókig. Mert most ez jön.” Így vezette be vallomását 11 éve Novák Dezső, a Fradi legendás játékosa, egyik legsikeresebb edzője, amikor a Nemzeti Sportnak elmondta: ügynök volt. Nem sokkal később rákkal diagnosztizálták. 2014 februárjában halt meg. Egy évvel férje halála után megdöbbentő interjút adott a Nemzeti Sportnak Novák Dezső özvegye. Erzsébet arról beszélt, mennyire megviselte a Ferencváros egykori hátvédjét a vallomása óta eltelt 10 év.

Novák Dezső 2004-ben, könnyeivel küszködve vallott arról – szintén a Nemzeti Sportban –, hogy 1967 és 1981 között ‘Nemere’ fedőnéven készített jelentéseket a III/III-as ügyosztálynak. Novák vallomása 11 éve valósággal sokkolta a közvéleményt. Akkor azt mondta, azért döntött úgy, feltárja ügynökmúltját, mert egy másik futballista, Varga Zoltán utalt a fedőnevére egy interjúban és ekkorra vált világossá számára, jobb ha ő beszél róla, mielőtt mások hozzák nyilvánosságra. „Talán már a rendszerváltozás után be kellett volna vallanom, mire kényszerített a rendszer, de szerettem volna kitörölni az életemből mindazt, ami történt. Most viszont már nem húzhatom tovább a vallomást, hiszen olyan helyzetbe kerültem, hogy beszélnem kell. Kedd este azt mondtam a felségemnek, aki 1961 óta jóban-rosszban mellettem van, hogy üljön le, mert mesélni fogok” – mondta akkor Novák Dezső

Novák tíz évig küzdött májrákjával, egy alkalommal úgy tűnt, végleg legyőzte a kórt – derül ki az özvegy beszámolójából. „Rengeteget őrlődhetett. Amikor nekem és a gyerekeknek elmesélte az igazságot, rendkívül rossz idegállapotban volt. Onnantól kezdve megváltozott az élete, rengetegen bántották, támadták és megbélyegezték.”

“Láttam szinte minden anyagot, amely vele kapcsolatos. Van egy ügyvéd barátnőm, akinek a segítségével bepillantást nyerhettem a dokumentumokba. Azokba, amelyeket Dezső írt, és azokba is, amelyeket róla írtak. Talán elég, ha az egyik tartótisztet idézem: Ez a Nemere minket néz hülyének. Csupa olyan dolgot ír le, amelyet már mindenki tud” – mondta most az özvegy.

Novák Erzsébet szerint férjének az fájt a legjobban, hogy elvesztette Albert Flórián barátságát. A két legendás focista még Novák nyilatkozata előtt megbeszélte az ügynökmúltat és Albert biztosította a hátvédet arról, nem befolyásolja barátságukat az ügy. Ezután azonban a legsikeresebb magyar csatár minden fórumon azt nyilatkozta, nem áll szóba többet Novákkal, és haláláig tartotta magát ehhez. Pedig az özvegy szerint nem csak az egykori hátvéd jelenthetett a bajnokcsapatból.

Novák Dezső (fotó:MTI)

Novák Erzsébet úgy tudja, Mátrai Sándor volt Novák Dezső “megfigyelője”. ‘Nemere’ azután kezdett jelentéseket írni, hogy csempészárukkal – egy nyugati úton beszerzett karórákat próbált eladni -, lebukott. Az ügyosztály tisztjei profi karrierjének végével fenyegették meg egy évvel a mexikói olimpia előtt. Többükkel is előfordulhatott ez, az özvegy szerint nyolc fradista volt a III/III-as ügyosztály ügynöke a ’60-as évek végén.

Az 1967-es bajnok Ferencvárosi TC játékosai

Géczi István –Novák Dezső, Mátrai Sándor, Páncsics Miklós – Juhász István, Szűcs Lajos – Szőke István, Varga Zoltán, Albert Flórián, Rákosi Gyula, Katona Sándor.
Játszott még: Horváth László, Takács Béla k., Havasi Sándor, Branikovits László, Fenyvesi Máté dr., Rátkai László, Karába János.
Edző: Lakat Károly dr.

„Olykor olyan, mintha valami szomorú filmet néznék. Pedig… az életnél nincs fájdalmasabb film” – így fejezi be vallomását a focista özvegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik