Belföld

Mi az az Európa Játékok?

100 nap múlva, 2015. június 12-én kezdődik Bakuban az első alkalommal megrendezésre kerülő giga sportesemény. Mi ez, miniolimpia?

Az ír sportdiplomata, Patrick Hickey vezette Európai Olimpiai Bizottságnak régóta dédelgetett álma, hogy a Pánamerikai Játékok mintájára az “öreg kontinens” sportolói számára is legyen egy több sportágat magába foglaló multisport-eseményt. Ez realizálódik több éves előkészítés után Bakuban, 100 nap múlva.

Azerbajdzsán természetesen presztízst csinál a június 12. és 28. között megrendezésre kerülő eseményből. A szervezők elképesztő beruházásokkal, csodás stadionokkal, csarnokokkal, uszodával készülnek az I. Európa Játékokra, ahol több mint 220 bajnokot hirdetnek ki, és a versenyszámokban összesen 223 aranyérmet osztanak. Az 5440 sportoló közül 2970 férfi, 2470 pedig női versenyző lesz.

Az Európa Játékokat visszatérően négyévente, az olimpiát megelőző évben tervezik megrendezni. A Bakiban pontszerző helyen végző magyar sportolók állami jutalomban nem részesülnek. A MOB a versenysorozat végeztével kiértékeli a tapasztalattokat, s ez alapján dönt arról, hogy a következő, 2019-es Európa Játékokra javasolják-e a jutalmazást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik