Belföld

Kupakokat gyűjtenek kislányuk műtétjéhez

Egy kamionnyi kupakot szeretne összegyűjteni egy miskolci család, másfél millió forintra lenne ugyanis szükségük, hogy kislányukat külföldön megműttethessék.

A két és fél éves Zsófi önállóan állni is képtelen, napi másfél-két órát gyakorolják az alapvető mozgásokat is, de a járás is nagy kihívást jelent – derül ki az RTL híradójából. A kislány születéskori agybénulásban szenved, járatják ugyan gyógytornára is, de csak apró javulás van. Ikertestvére szerencsére egészséges, sőt, örökmozgó.

Az édesanya elmondta: az orvosok ennél többet nem tudnak tenni Zsófiért, így elkezdték halmozni a kupakokat – az ismerősöktől is kapnak, sőt, az egyik boltban a vásárlók is gyűjtöttek nekik. Másfélmillió forint kell ahhoz, hogy egy Barcelonában dolgozó orosz specialista megműtse a kislányt.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékes főosztályvezetője az RTL híradójának elmondta: az sem kizárt, hogy tőlük is kaphatna támogatást a kislány. Ha ugyanis olyan eljárást szeretnének külföldön alkalmazni, amely Magyarországon nem befogadott, külön kérelemmel fordulhatnak az intézményhez. Tavaly hatszáz esetben, közel 2 milliárd forint értékben támogattak ilyen beavatkozásokat.

A család abban bízik, hogy a műtét után a kislány képes lesz járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik